Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga Oslobođenje životinja od MUP je zatražila da razriješi tajnika kabineta ministra unutarnjih poslova, Ognjena Krajačića, kako bi kazneno odgovarao za navodni krivolov, no iz MUP-a odbacuju optužbe da je njihov djelatnik sudjelovao u krivolovu.


Pozivajući se na napise u medijima i tvrdnje novogradiške lovačke udruge Šljuka da je Krajačić lani u ožujku odstrijelo srnjaka u vrijeme lovostaja, Udruga Oslobođenje životinja izražava ogorčenost što je Krajačić, kažu u priopćenju, tri puta prijavljivan zbog krivolova, ali da su svi slučajevi zataškani.

Vezani članci Maslac od kikirikija, ilustracija Imate li ga kod kuće? S polica trgovina povlači se još jedan proizvod Ministarstvo vanjskih poslova Dnevnik Nove TV doznaje: Ministarstvu vanjskih poslova stigla zamolnica iz BiH za suradnjom protiv više hrvatskih ratnih zapovjednika

Mediji pišu da su lovci iz Šljuke sredinom prošle godine
Krajačića zbog krivolova prijavili državnom odvjetništvu, te da su se žalili na odluku Prekršajnog suda kojom je za krivolov kažnjena udruga, a ne on.

U Oslobođenju životinja kažu da su zgroženi odnosom nadležnih institucija koje, unatoč prijavama da Krajačić učestalo sudjeluje u krivolovu, nisu poduzele ništa.

Iz MUP-a, pak, odbacuju tvrdnje o navodnom Krajačićevom krivolovu. 

Prema dokumentaciji kojom raspolaže MUP utvrđeno je da su članovi lovačke udruge Šljuka, među kojima je i Krajačić, u listopadu 2006. godine sudjelovali u odstrijelu srneće divljači na području Nove Gradiške, pri čemu su poštivali sve propise Zakona o lovstvu. Po odstrijelu su izvijestili nadležnu veterinarsku službu koja je utvrdila da je odstrjeljena životinja ubijena jer je bila bolesna.

Iz MUP-a pojašnjavaju da je to bilo dozvoljeno jer lovci, po Zakonu o lovstvu, mogu tijekom lova divljači za koju ne vrijedi lovostaj ustrijeliti drugu životinju koja je bolesna ili ako ugrožava zdravlje ljudi.

Veterinarska služba tako je i izdala potvrdu kojom je potvrđen
sanitarni izlov divljači, kažu u MUP-u u kojemu potvrđuju da postoji prekršajni nalog suda iz Nove Gradiške protiv lovačke udruge Šljuka, odnosno njenog predsjednika.

Pojašnjavaju da je inspektorat Ministarstva poljoprivrede, na temelju anonimne prijave, podnio prekršajnu prijavu zbog nezakonitog odstrijela te da taj postupak još traje. No, u MUP-u naglašavaju da nije riječ o kaznenom djelu, već o prekršaju.

Krajačić je, inače, jedan od sudionika 'božićnog lova na Bilogori' zbog kojega je haški optuženik, generala Mladen Markač vraćen u pritvor u Den Haag, a ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin dao ostavku.

Tisak nagađa da će i Krajačić, koji je na funkciji tajnika kabineta ministra unutarnjih poslova od 2000., zbog tog lova biti smijenjen.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju