Obavijesti Video Pretražite Navigacija
3 GODINE ZA SMANJIVANJE MINUSA

SLIJEDI JOŠ JEDAN REBALANS: Tko će imati manje novca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada u srijedu usvaja i šalje u Sabor rebalans proračuna. Trebao bi biti manji za više od 7 milijardi kuna.

U sljedeće tri godine ovim rebalansom, ali i proračunom za 2015. i 2016. Hrvatska će biti pod nadzorom Europske komisije, a u srijedu će se znati tko će imati manje novca. Rebalans bi trebao bi biti manji za više od 7 milijardi kuna. Zoran Milanović s potpredsjednicima je u utorak poslijepodne  obavio posljednje konzultacije. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

Rebalans proračuna: Slavku Liniću kolege zadale 'šah mat'

Jasno je da se povećava zdravstveni doprinos s čime poslodavci nisu zadovoljni, a sve kako bi se zakrpao proračun. Mirovine se ne diraju, plaće također, ali se neki dodaci ukidaju. Ministri tvrde da se ne dira ni jedan projekt koji se financira iz EU, ali ni jedna reforma neće biti dovedena u pitanje. Treba zakrpati rupu od sedam cijelih 7 milijardi kuna. Prihodovnu stranu povećat će za 4,7milijardi kuna.

Štednja osiguranika s beneficiranim radnim stažom prelazi iz drugoga u prvi mirovinski stup. Povući će se dio dobiti iz javnih poduzeća. Oporezivat će se dobitak igara na sreću. Povećat će se naknade za koncesije ali i zdravstveni doprinosi s 13 na 15 posto. 'I sami smo rekli da to nije dobra mjera da vraćamo sa 13 na 15 međutim dugovi zdravstva su gledajte u dvije godine sedam milijardi kuna. Govorimo da se sada zdravstvu smanjuje 300, 400,5 00 milijuna kuna. Draga gospodo 7 milijardi kuna u ove dvije godine ova je Vlada keširala zdravstvu', rekao je Boris Lalovac, zamjenik ministra financija.

710 milijuna kuna manje za HZZO

Rashode treba srezati za gotovo 3,6 milijardi kuna, a najviše se planira uštedjeti na materijalnim rashodima, čak 1,31 mlijarda kuna.

Na rashodima za zaposlene planira se uštediti 370 milijuna kuna. Smanjit će se dodaci na plaću, neće više biti prekovremenog rada, a do daljnjega nema ni božićnica ni regresa. Režu se kapitalni rashodi (za 455 mil.kn) kao i subvencije (550 milijuna kuna).

'S obzirom na obaveze koje imamo, s obzirom na prekomjerni deficit s obzirom na uštede koje smo trebali napraviti mi smo svoj dio posla odradili i govorimo o malo manje od 300 milijuna smo skinuli i gotovo nimalo nije dirnut projekti i potpore', rekao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

Pravosuđe bi moglo ostvariti uštedu od 170 milijuna kuna ali jedino pod cijenu reforme sudova. Obrana će teško srezati 400 milijuna kuna bez dovođenja u pitanje modernizaciju i sporazume s vojnom industrijom. Uštede u ministarstvu Hajdaša Dončića mogle bi dovesti u pitanje projekte i subvencije prijevoza, od gospodarstva se očekuje rez od 220 milijuna kuna što dovodi u pitanje potpore.

Ministar financija Slavko Linić: Rebalans proračuna će biti dovršen u roku

I dok vladajući na ocjenu MMF-a gledaju kao vjetar u leđa u pregovorima s Europskom komisijom, oporbeni HDZ na izvješće gleda drugačije. 'U ovom trenutku stanje nije alarmantno ali je upozorenje jasno da ne čineći ili pogrešno čineći ono će biti alarmantno za najduže dvije godine', reko je gospodarski strateg HDZ-a, Đuro Njavro.

Preporuka MMF-a su i novi porezi. Vlada odgovara - ne prije 2016-e. Riječ je o porezu na nekretnine, porezu na kapitalne dobiti, porezu na kamate i na štednju. 'Da bi se to našlo u jedinstvenom planu to mora biti dogovor koalicijskih partnera u ovoj Vladi', izjavio je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene