Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U skladu s jučerašnjim dogovorom ministra zdravstva i bolničkih ravnatelja, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prihvatilo je na izvanrednoj sjednici nove mjesečne proračune za 61 bolnicu.


Proračuni za četiri bolnice, čiji su ravnatelji izrazili nezadovoljstvo predloženim limitima, bili su usvojeni naknadno.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija USKOK podigao optužnicu protiv liječnika: Za 3500 kuna mita pacijentima propisivao lijekove tvrtke drugookrivljenog Lijekovi, ilustracija Ponestaje lijekova za onkološke bolesnike: "Zvali su me iz bolnice i rekli da nema. Ne znaju kad će ga dobiti", Ministarstvo: "Nema naznaka da bi ijedan pacijent bio ugrožen"

Novi bolnički proračuni vrijedit će do 31. srpnja, a ravnatelji su se, prihvaćajući nove limite, obvezali da ih neće probijati i dodatno se zaduživati.

Limiti su povećani u prosjeku za 17 posto, za što je osigurano mjesečno 90 milijuna kuna više, pa će godišnje umjesto 618 milijuna kuna trebati ukupno 720 milijuna.

Ministar zdravstva Darko Milinović, koji je po prvi puta od stupanja na dužnost bio na sjednici Upravnog vijeća, izjavio je da će novi proračuni za bolnice u Čakovcu, Varaždinu, Slavonskom Brodu i Psihijatrijsku bolnicu Ugljan biti doneseni nakon što inspekcija HZZO-a analizira njihovo poslovanje i utvrdi potrebne limite.

'Od danas ravnatelji moraju dokazati da znaju voditi svoju ustanovu. Složili su se s proračunima i zajamčili da će dug ostati isti, a ja vjerujem da će se do 31. srpnja dugovi bolnica smanjiti', rekao je Milinović.

Najavio je da će svaki ravnatelj koji do 31. srpnja nadmaši dodijeljeni limit biti smijenjen, bez obzira kojoj političkoj opciji pripada.

Financijska konsolidacija bolničkog sustava je prvi korak u zdravstvenoj reformi, rekao je Milinović istaknuvši da neće biti nikakvih povjerenstava već će reformu osobno predvoditi i osmišljavati zajedno s timom mladih stručnjaka iz Ministarstva zdravstva, uz konzultiranje svih kojih se reforma tiče.

Na upit kako će biti podmireno dvije milijarde kuna starog duga bolnica, ministar je rekao da preuzima odgovornost za podmirenje duga državnih bolnica, što je i obveza države po zakonu.

Dug županijskih bolnica rješavat će se putem decentraliziranih sredstava, tako da trećina tog novca ide u sanaciju duga. Cilj je svesti rokove plaćanja na tristotinjak dana.

Milinović je također najavio izmjenu načina financiranja primarne zdravstvene zaštite kojim će se promijeniti sadašnji sustav glavarina tako da 70 posto glavarine bude fiksno, a 30 posto na temelju ispostavljenih faktura. Time se želi postići da se u primarnoj zaštiti liječi 70 posto slučajeva.

Lista skupih lijekova nastavit će se financirati u potpunosti iz sredstava HZZO-a, iako je bilo najavljeno da će 30 posto troškova podmirivati bolnice iz svojih sredstava, rečeno je na konferenciji.