Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo pravosuđa odlučilo

Udarac Crkvi: Država uzela Dajlu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo pravosuđa na temelju činjenica poništilo je u slučaju Dajla nevažećim rješenja Istarske županije te temeljm novih rješenja Republiku Hrvatsku uknjižit će kao vlasnika navedenih nekretnina.

Ministarstvo je rješenja ureda Istarske županije proglasio ništavnima jer su njime donijete odluke koje su mogle biti donesene samo tijekom upravnog postupka nadoknađivanja imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, jer su ista pitanja rješena međudržavnim sporazumima.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica IZJAVA NAKON SASTANKA Malenica otkrio što je sve ponudio sucima, čeka se njihov odgovor Na svadbi se urušio strop samostana najmanje 35 ozlijeđenih Užas na svadbi: Na uzvanike se srušio strop samostana, mladoženja i mlada u bolnici

Temeljem rješenja Ministarstva pravosuđa bit će omogućeno da se RH uknjiži kao vlasnik navedenih nekretnina, odnosno, da se uspostavi ranije zemljišnoknjižno stanje. 

Također, državno odvjetništvo je danas podnijelo prijedlog Općinskom sudu u Bujama za 'osiguranje nenovčane tražbine Republike Hrvatske određivanjem privremene mjere zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina koje su bile vraćene župi Dajla', a najavilo je i poduzimanje 'odgovarajuće pravne radnje' za povrat tih nekretnina u državno vlasništvo.

U priopćenju objavljenom na službenoj internetskoj stranici državno odvjetništvo je izvijestilo da je prijedlog sudu podnijelo Općinsko državno odvjetništvo u Bujama nakon što je Ministarstvo pravosuđa poništilo rješenja Ureda za imovinsko-pravne poslove Istarske županije (donesena od 1997. do 2002.) kojima su župi Dajla, kao pravnom slijedniku na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana u Dajli, vraćene nekretnine u vlasništvo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene