Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Novi nameti u zdravstvu su nedopustivi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek izjavila je kako je nedopustivo da novi ministar zdravstva Darko Milinović najavljuje zdravstvenu reformu koja će građanima uvesti nove namete, dok istodobno premijer Sanader radi zaštite standarda građana dogovara sniženje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda.

Avberšek se osvrnula na Milinovićevu najavu uvođenja obveznog dopunskog osiguranja za sve građane i gubitak prava na zdravstvenu zaštitu za one koji se na to ogluše.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Četiri sata razgovora bez konkretnih jamstava (Foto: Dnevnik.hr) - 3 AGONIJA SE NASTAVLJA Sastanak o restrukturiranju Uljanika bez ministra i sindikata: "Očito je to namješteno"

Ministar je najavio da bi iznos paušala za dopunsko ovisio o
primanjima građana, te da treba razmotriti bi li polica dopunskog iznosila 100, 150 ili 200 kuna.

'Sindikat ne prihvaća takvu reformu niti će podržati da dopunsko zdravstveno osiguranje postane obvezno za 4 milijuna ljudi. Izjava da treba opteretiti populaciju s višim primanjima nije utemeljena jer oni, plaćajući doprinos od 15,5 posto iz svojih plaća, već u startu izdvajaju više za zdravstvo', rekla je Avberšek.

Po izračunu sindikata, doprinos za zdravstvo iz bruto plaće od 3.000 kuna iznosi svega 465 kuna, a iz plaće od 15.000 kuna iznosi 2.325 kuna. S druge pak strane, država bi uvođenjem obvezne police dopunskog osiguranja od prosječno 150 kuna, od građana ubrala dodatnih sedam milijardi kuna.

'Ne razumijem ministra koji u reformu zdravstva kreće s novim haračem, i to samo godinu i pol nakon što su usvojene izmjene zdravstvenog zakona. U zdravstvenom sustavu vlada nered i neodgovornost pa smo mislili da će se ministar uhvatiti u koštac s time', rekla je Avberšek.

Osvrnula se i na pojedine zdravstvene mjere iz koalicijskog sporazuma HDZ-a, HSLS-a i HSS-a, ocjenivši ih nedorečenim skupom uglavnom palijativnih mjera, među kojima ima poželjnih rješenja, ali čiji je ishod vrlo upitan.

Odnosi se to prije svega na najave ministra da će podmiriti sve dospjele dugove zdravstva koji, prema podacima sindikata, dosežu već pet milijardi kuna, te izdvojiti zdravstveni novac iz državne riznice (18-20 milijardi kuna iz doprinosa).

Sindikalci također ističu kako bi pozdravili ukidanje administrativne pristojbe da istodobno nema najava povećanja participacije i poskupljenja police dopunskog osiguranja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene