Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako se slažu s uvođenjem e-upisa u srednje škole, HDZ je upozorio da nije bilo dovoljne pripreme te strahuju da će samo prouzročiti frustracije učenicima i roditeljima. Osim novog načina upisa u srednje škole, promijenjeni su i kriteriji. Bodovat će se prosjeci svih zaključnih ocjena iz svih predmeta na dvije decimale - i to u posljednja četiri razreda.


Osmaši Andrej i Tin još malo broje do završetka škole. Obojica se mogu pohvaliti nagradama s raznih školskih natjecanja. 'Bio sam na natjecanju iz matematike gdje sam biotrinaesti, bio sam i na natjecanju iz informatike gdje sam bio treći te na natjecanju iz tehničkog gdje sam isto bio treći', kazao je Andrej. Tin je pak osvojio treće mjesto na državnom natjecanju iz juda i ide na još niz drugih natjecanja.

Vezani članci Radovan Fuchs O slučaju maturantice brujala je cijela Hrvatska, a sada će Ministarstvo promijeniti sporno pravilo kod polaganja državne mature Bojan Glavašević Glavašević: ''Plenki, frende, nemaš li pametnijeg posla od cmizdruljanja o opoziciji?''

Zbog toga će dobiti dodatne bodove za upis u srednju školu. 'Nije mi napetost hoću upast ili ne. Ovako sam više sigurniji da ću upast u neku željenu školu', dodao je Andrej.

Upravo se sposobnost i darovitost učenika posebno boduje i to za razna školska i sportska natjecanja kao i za pohađanje plesne ili glazbene škole. Bodovi se dobivaju i za otežane uvjete obrazovanja, no mora se zadovoljiti minimalan bodovni prag.

Jedan bod za učenike koji žive u težim ekonomskim, socijalnim i odgojnim uvjetima, dva boda za učenike sa zdravstvenim teškoćama uz potvrdu, izravan upis za učenike s teškoćama u razvoju uz potvrdu te izravan upis za djecu civilnih i mirnodopskih vojnih invalida rata I. skupine sa 100-postotnim oštećenjem. Nekima je sporan upravo posljednji kriterij.

>>
46 tisuća 'osmaša' ove godine srednju školu upisuju on-line

'Dok god postoji jedna takva zakonska odredba, mi smo je dužni poštovati, tako da te okolnosti još uvijek postoje. Te posljedice ranjavanja mogu biti i od mina. S obzirom da znate da je u Hrvatskoj dosta njenog teritorija pod minama, još nije očišćena te okolnosti još uvijek postoje', kazala je Monika Vričko iz Službe za zajedničke programe Uprave za odgoj i obrazovanje MZOS.

To je komentirao i bivši ministar zananosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs: ' To su stalni problemi, ali onda otkada imate takve probleme onda ih zaista morate dobro promisliti i morate svima omogućiti da se školuju, ali taj pristup mora biti objektivan', kazao je.

Iako se oporba slaže s uvođenjem elektroničkog upisa u srednje škole, upozoravaju kako će se teško provesti, jer će cijeli teret pasti na leđa učenika i nastavnika. Strahuju i za plaće jer analize pokazuju da će u sustavu Ministarstva nedostajati čak milijarda kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju