Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ekološka katastrofa

Nove kaznene prijave zbog onečišćenja okoliša u Raškom zaljevu: Osumnjičena i trojica Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku kriminalističkog istraživanja vezanog uz onečišćenje okoliša u Raškom zaljevu zbog istjecanja goriva iz teretnog broda "Fidelity" pod libanonskom zastavom, labinska policija utvrdila je da su to kazneno djelo počinila još četvorica pa su za nj, uz troje prijavljenih sirijskih državljana, osumnjičeni i 25-godišnji državljanin Sirije, 59-godišnji hrvatski državljanin, 44-godišnji hrvatski državljanin i 29-godišnji hrvatski državljanin.

Prema podacima policije, državljanina Sirije tereti se da kao stražar na brodu nije poduzeo propisane mjere prilikom ukrcaja goriva iz kamionskih cisterni, 44-godišnjaka kao odgovornu osobu za rad prijenosne pumpe i agregata koji služi za ukrcaj goriva te 29-godišnjaka i 59-godišnjaka kao vozače cisterni da su počeli i dovršili prijenos goriva, a da prije toga nisu uspostavili vezu s odgovornim osobama na brodu i dobili odobrenje za ukrcaj goriva u brod.

Pročitajte i ovo Ruska ratna krstarica Varjag Dalekodometna kampanja Ruski ratni brodovi uplovili na nemirno područje: Pobunjenici im obećali sigurnu plovidbu, ali... Srušio se most u Baltimoreu - 6 Sve se istražuje Nema nade za pronalazak preživjelih nakon stravične nesreće: Iz potopljenog automobila izvučena dva tijela

Protiv četvorice osumnjičenih mjerodavnome državnom odvjetništvu podnesena je dopuna kaznene prijave, a policija nastavlja provoditi izvide.

Kako na internetskim stranicama navodi Općinsko državno odvjetništvo, osnovano se sumnja da su trojica osumnjičenika u noći s 21. na 22. lipnja u luci Bršici u općini Raši, "protivno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Pomorskom zakoniku i Pravilniku o rukovanju opasnim tvarima, uvjetima i načinu obavljanja prijevoza u pomorskom prometu, ukrcavanja i iskrcavanja opasnih tvari, sipkog i ostalog tereta u lukama, te načinu sprječavanja širenja isteklih ulja u lukama, svjesni da može doći do istjecanja brodskog goriva pa pristajući na to, počinili navedeno kazneno djelo".

Osnovano se sumnja da je 44-godišnjak kao odgovorna osoba za rad prijenosne pumpe i agregata koji služi za ukrcaj goriva na brod, a 29-godišnjak i 59-godišnjak kao vozači cisterne prilikom ukrcaja goriva počeli i završili opskrbu broda gorivom priključivši cisterne na prijenosnu pumpu i dalje drugim crijevom koje vodi u njegov spremnik. Osnovano se sumnja da su to učinili, a da prije toga nisu uspostavili vezu s odgovornim osobama na brodu i dobili odobrenje za ukrcaj goriva.

Iz prepunjenoga pramčanog spremnika zbog toga je isteklo oko pet tisuća litara goriva te onečistilo veliku površina mora i obale u Trgetu te obalu s istočne i zapadne strane Raškog zaljeva u općinama Barbanu i Marčani.

Inače, prije tjedan dana policija je kazneno prijavila trojicu državljana Sirije - kapetana broda te zapovjednika stroja i njegova zamjenika. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da 39-godišnji kapetan broda, 32-godišnji zapovjednik stroja i njegov 33-godišnji zamjenik nisu kao odgovorne osobe zadužene za ukrcaj goriva na brod u luci Bršici od 21. lipnja od 22,45 sati do 22. lipnja do osam sati, to jest tijekom ukrcaja goriva iz kamionskih cisterni na teretni brod, nadzirali te poduzeli propisane zaštitne i sigurnosne mjere.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene