Onaj koji više troši - normalno da ima manju cijenu, a kupac koji malo troši - on je na sustavu, mora se održavat sustav, on na kraju krajeva mora platit taj komoditet, tvrdi Igor Pirija, koji se ne želi izjasniti je li to pravedno ili ne.


Stižu nove cijene plina. Nekima niže, nekima više! Građani su već dobili obavijesti o promjeni cijena. Ovo u HERI ne zovu poskupljenje! Već, novi način obračuna! A on je iznimno kompliciran. Po novom načinu obračuna, skuplji plin će plaćati oni koji ga manje troše. A pojeftinit će onima koji ga puno troše. To se većinom odnosi na tvornice, postrojenja itd.

Vezani članci Oznake na benzinskim postajama (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Novi udarac po džepu za vozače: Jedna vrsta goriva neznatno pojeftinila, ali zato druge dvije... Plin, ilustracija Drastično poskupljuje plin: "To i nije tako veliko povećanje ako znamo da se cijena plina na tržištu povećala i do 250 posto"

Paljenje plina Branimira Puškarića iz Vinkovaca je skupo stajalo. U mjesec dana račun mu je skočio za 100 posto.

"Račun je bio 764 kune za 11. mjesec, a za 12. 1809 kuna i 19 lipa. To je nevjerojatna razlika", zabrinut je Branimir.

VIDEO Grijete se na plin? Onda ovo trebate znati...

Razlika među potrošačima pogotovo po gradovima po novim HERA-inim pravilima sada će biti još veća.

Ako uzmemo da 98 posto kupaca spada u tarifni model 2 - računi bi izgledali ovako:

Obitelj u Zagrebu koja godišnje potroši 10 tisuća kilovat sati, fiksnu mjesečnu naknadu plaćati će 13 kuna, što je 3 kune manje nego do sada, a i mjesečni račun biti će manji 1,56 posto. Ali, ista obitelj u Rijeci za istu potrošnju račun bi platila veći za 7,8 posto.

"Ne bih se htio izjašnjavat je li to pravedno"

"Cijena plina ovisi i sada isključivo o godišnjoj potrošnji tog kupca", kaže Igor Pirija, direktor Sektora ekonom. poslova GPZ Opskrba.

Jer, svi građani podijeljeni su u 12 tarifnih modela. U koji model će tko spadati - sve ovisi koliko su potrošili plina u 2013-oj. Oni koji manje troše - imat će veće račune, oni koji više troše - imat će niže.

"Onaj koji više troši - normalno da ima manju cijenu, a kupac koji malo troši - on je na sustavu, mora se održavat sustav, on na kraju krajeva mora platit taj komoditet. Da li je to pravedno ili nije? Ne bih se htio izjašnjavat", kaže Pirija.

"Zašto obračun cijene plina mora biti Einsteinova formula"

Na visoke račune Branimir se žalio i plinari istočne Slavonije.

"U objašnjenju su tvrdili da su to komplicirane formule, što ne mogu shvatiti da jedan obračun cijene plina da mora biti Einsteinova formula, da mora biti znanstvenik koji bi to obračunao", kaže Branimir.

Novi HERA-in izračun i podjelu na 12 kategorija - potrošači tek pokušavaju obračunati po svojim formulama.

Zbog promjena cijene plina, građani su svoje stanje brojila mogli dostaviti i osobno plinari. Onaj tko to nije napravio, dobit će račun na temlje procjene stanja prošlogodišnjeg stanja. Onaj tko nije zadovaljan iznosom na računu može reklamirati i reći da stanje ne odgovara potrošnji i to će se provjeriti.

Iz Plinare poručuju kako su stanje potrošača procijenili na temelju stanja koje su imali prošle godine

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju