Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novac zbog kojeg neće odustati

Mladi poljoprivrednici ipak će ostati na ličkim pašnjacima: Iz Europe stiže više od 45 milijuna kuna

Katarina Fajdić na farmi (Foto: Dnevnik.hr)
Katarina Fajdić na farmi (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Katarina Fajdić na farmi (Foto: Dnevnik.hr) Katarina Fajdić na farmi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Traktor na farmi (Foto: Dnevnik.hr) Traktor na farmi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Životinja jede (Foto: Dnevnik.hr) Životinja jede (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Životinje na selu (Foto: Dnevnik.hr) Životinje na selu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Marija Vučković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/8 >>
Država je mlade poljoprivrednike uspjela zadržati na njihovim imanjima na ličkim pašnjacima. Naime, čak 146 ugovora vrijednih 45,7 milijuna kuna potpisano je u ponedjeljak u Ministarstvu poljoprivrede u okviru Programa ruralnog razvoja. Novac je otišao u ruke mladih poljoprivrednika, a 370.000 kuna dobila je i obitelj Fajdić iz Like. Kažu da je to novac zbog kojeg neće odustati ni od poljoprivrede ni od života u Hrvatskoj.

Pred mladim je poljoprivrednicima novi financijski paket. Za njih 146 iz europske je blagajne stiglo 45,7 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Mesnica - 1 pripreme za uskrs Bez ove namirnice mnogima je blagdanski stol nezamisliv, u nekim dijelovima Hrvatske već je nastala nestašica

Iz resornog Ministarstva poručuju da je poljoprivreda budućnost. U Hrvatskoj je trenutačno 22.300 mladih poljoprivrednika. ''Imamo i 13 posto više u strukturi OPG-ova. Čini nam se malo, no to je dvostruko više nego u Europskoj uniji, a mi ciljamo 20 posto. Tek tada možemo reći da smo napravili pravi iskorak u generacijskoj obnovi hrvatskog poljoprivrednog gospodarstva'', rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Među onima koji su rekli da poljoprivredi je i Ličanka Katarina Fajdić. Nakon što je potpisala ugovor u Zagrebu, vratila se u Gospić. ''Velika ljubav, stvarno velika ljubav. Ja to volim, imam muževu potporu'', kaže Katarina, vlasnica OPG-a.

Rade s traktorom starim 40 godina

Uskoro je čeka i životni preokret. ''Mjera mi zahtijeva da moram dati otkaz. Bit ću više sa svojim mezimcima'', rekla je Katarina Fajdić. Sama sebi će 18 mjeseci isplaćivati plaću, ali obnovu čeka i mehanizacija jer su se za upravljačem njezina traktora izmijenile tri generacije obitelji Fajdić. Traktor im je star je točno 40 godina. U ruke ove gospićke obitelji stiže bespovratnih 370.000 kuna.

U okviru Programa ruralnog razvoja, kroz tri natječaja dosad je podijeljeno 512 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene