Država je mlade poljoprivrednike uspjela zadržati na njihovim imanjima na ličkim pašnjacima. Naime, čak 146 ugovora vrijednih 45,7 milijuna kuna potpisano je u ponedjeljak u Ministarstvu poljoprivrede u okviru Programa ruralnog razvoja. Novac je otišao u ruke mladih poljoprivrednika, a 370.000 kuna dobila je i obitelj Fajdić iz Like. Kažu da je to novac zbog kojeg neće odustati ni od poljoprivrede ni od života u Hrvatskoj.

Galerija


Pred mladim je poljoprivrednicima novi financijski paket. Za njih 146 iz europske je blagajne stiglo 45,7 milijuna kuna.

Vezani članci Jabuke, ilustracija (Foto:Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Domaće tržište preplavile stare uvozne jabuke: Pogledajte kako možete provjeriti je li voćka koju jedete doista svježa Naftna bušotina u Lici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nakon Jadrana, potraga za naftom i plinom u Lici: "To bi bilo odlično, ali..."

Iz resornog Ministarstva poručuju da je poljoprivreda budućnost. U Hrvatskoj je trenutačno 22.300 mladih poljoprivrednika. ''Imamo i 13 posto više u strukturi OPG-ova. Čini nam se malo, no to je dvostruko više nego u Europskoj uniji, a mi ciljamo 20 posto. Tek tada možemo reći da smo napravili pravi iskorak u generacijskoj obnovi hrvatskog poljoprivrednog gospodarstva'', rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Među onima koji su rekli da poljoprivredi je i Ličanka Katarina Fajdić. Nakon što je potpisala ugovor u Zagrebu, vratila se u Gospić. ''Velika ljubav, stvarno velika ljubav. Ja to volim, imam muževu potporu'', kaže Katarina, vlasnica OPG-a.

Rade s traktorom starim 40 godina

Uskoro je čeka i životni preokret. ''Mjera mi zahtijeva da moram dati otkaz. Bit ću više sa svojim mezimcima'', rekla je Katarina Fajdić. Sama sebi će 18 mjeseci isplaćivati plaću, ali obnovu čeka i mehanizacija jer su se za upravljačem njezina traktora izmijenile tri generacije obitelji Fajdić. Traktor im je star je točno 40 godina. U ruke ove gospićke obitelji stiže bespovratnih 370.000 kuna.

U okviru Programa ruralnog razvoja, kroz tri natječaja dosad je podijeljeno 512 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr