Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki sindikalci nemaju iluzija

'I nova Vlada ići će starim utabanim stazama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikalni čelnici ocijenili su u petak da će smjer nove Vlade biti vidljiv po njezinim prvim potezima, pa njezinim članovima treba dati vremena da pokažu što znaju i mogu, a očekuju da će vjerojatno ići "utabanim stazama".

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel smatra kako je u ovom trenutku teško procijeniti razinu stručnosti članova buduće Vlade. Vrijeme će to pokazati, a prvih 100 dana bit će putokaz u kojem će smjeru Vlada ići. "Ne bih želio reći da to ništa ne vrijedi, priliku moraju dobiti, građani su izabrali što su izabrali", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razgovori s Predsjednicom Sindikati hvale Kolindu, a odnos s Milanovićem nazvali su 'anomalijom' Slika nije dostupna 'Bez pravnog temelja' Sindikati: Odluka o uvođenju radne obveze liječnicima je protuustavna!

No, moramo primjetiti da se prigodom sastavljanja Vlade, a i sada na predstavljanju nove Vlade, baš ne govori puno o gospodarstvu, radu i ključnim životnim problemima, nego se vraćamo na uhodanu priču o 1941. i zbivanjima nakon nje, i očito je da ćemo se od toga teško maknuti, barem ovih prvih dana, kazao je Novosel.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević izrazio je očekivanje da Vlada prime sindikate kako bi joj izložili probleme i moguće načine njihova rješavanja. "Kadrovska rješenja u Vladi moći ću komentirati kada vidim što i kako rade, a putokaz će mi biti hoće li prihvatiti sastanak s nama kao središnjicom iz realnog sektora. Na tom sastanku očekujem predsjednika Vlade i potpredsjednike, kao i ministre financija i gospodarstva", rekao je Matijašević.

Upitan očekuje li i novu ministricu rada Nadu Šikić na tom sastanku Matijašević je ocijenio kako prema novom ustroju Vlade to ministarstvo vjerojatno ne bi trebalo biti zasebno, te ustvrdio da je u proteklih pet godina služilo samo da eliminira sindikate.

I nova Vlada u korist moćnih i bogatih

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić očekuje da će i nova Vlada ići "starim utabanim stazama" u korist moćnih i bogatih, te da će sve raditi u njihovu interesu. "Nemam iluzija o tome, no puno mi je draže da znam tko je na drugoj strani, nego da se pod firmom socijaldemokracije provodi takva politika kakvu je u protekle četiri godine vodio Zoran Milanović", kaže Ribić.

U vezi nove Vlade puno se toga dade iščitati iz toga "tko je ispao iz priče". Primjerice, ekonomisti koji su zagovarali stvarne reforme u interesu hrvatskih građana, kao što su monetarne reforme, što upućuje na to da u fokus nije stavljen rast, nego monetarna stabilnost, koja nije nevažna, ali je sekundarna. Ako se financijskoj stabilnosti dade prioritet, to je uvijek na štetu proizvodnje i zapošljavanja, ustvrdio je Ribić.

Nisam vrlo optimističan s obzirom na kadrovska rješenja, jer ona upućuju da će se voditi politika financijske konsolidacije, što je daljnje "tavorenje" u poluzamrznutom stanju u kojem se Hrvatska već dulje vrijeme nalazi, smatra Ribić.

S druge strane, Ribić je pohvalio izbor Predraga Šustara za ministra znanosti i obrazovanja jer se radi o čovjeku široke kulture i pristupa, za razliku od prethodne garniture. "Ne znam koliko je liderski nadaren i u stanju voditi resor i nametnuti se, ali ima obrazovnu širinu i dijalošku kulturu, te kućni odgoj, za razliku od prethodnika poput bivšeg ministra Željka Jovanovića", rekao je Ribić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene