Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Ivo Sanader uručio je danas ključeve 17 vatrogasnih vozila predstavnicima lokalne uprave i samouprave nabavljenih u okviru planske nabave koju zajednički provode Ministarstvo financija, MUP i od prošle godine Državna uprava za zaštitu i spašavanje.


Premijer Sanader je istaknuo da će kada bude dovršena isporuka svih ugovorenih vozila hrvatsko će vatrogastvo biti spremno reagirati u svakoj mogućoj situaciji. Vatrogastvo je nedavno obilježilo 130 godina djelovanja u Hrvatskoj i želimo im da nastave s tom tradicijom, ali sa što manje intervencija, no kada izađu na teren onda moraju biti dobro opremljeni i imati suvremena vozila, rekao je premijer.

Vezani članci Slika nije dostupna Tko je sudac kojeg su zvali 'HDZ-ov dečko'? Slika nije dostupna Europarlamentarac Posselt pozdravio oslobađanje generala

Dodao je kako je važno što se podiže svijest hrvatskih građana o tome na koji se način preventivno štititi od požara i na koji način dojavljivati. Za trend smanjenja broja požara zaslužna je i bolja pripremljenost i opremljenost cjelokupnog vatrogastva, ali i podizanje svijesti građana, pa i turista o potrebi zaštite od požara, naglasio je premijer Sanader na prigodnoj svečanosti u učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja.

Ravnatelj Državne uprave za spašavanje Đuro Poldrugač istaknuo je da je Državna uprava za zaštitu i spašavanje učinila u protekle dvije godine značajan pomak u izgradnji jedinstvenog sustava zaštite i spašavanje.

Hrvatska vatrogasna zajednica nositelj je niza aktivnosti zaštite od požara, a projekt nabave vozila vrlo je koristan i pridonosi razvoju vatrogastva u Hrvatskoj, kazao je Poldrugač.

Podsjetio je da program nabave 210 vatrogasnih vozila provodi Vlada od 2003., a do sada je isporučeno ukupno 92 novih vatrogasnih vozila. Ukupna vrijednost projekta je 82 milijuna eura, a planirani završetak je kraj 2009. Za 2007. ugovorena je isporuka 51 vatrogasnog vozila (od kojih je 17 danas predano na uporabu), u 2008. daljnjih 36 i u 2009. Republika Hrvatska preuzet će 31 vatrogasno vozilo, rekao je Poldrugač.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin naglasio je važnost
modernizacije vatrogasnih postrojbi kako bi što učinkovitije
spriječile stradavanje ljudi i materijalne štete, ali i kroz
preventivno djelovanje mogućnost izbijanja požara svela na najmanju moguću mjeru.

Također je rekao da Vlada kroz projekt Ministarstvo unutarnjih
poslova i Državnu upravu za zaštitu i spašavanje stalno provodi preventivno djelovanje, brzo i učinkovito u svim segmentima vatrogasne djelatnosti, te naglasio važnost dostizanja standarda Europske unije.