Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po novom Ustavu

Nova sutkinja Ustavnog suda bira se dvotrećinskom većinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski odbor za Ustav jednoglasno je zaključio da novu sutkinju Ustavnog suda Hrvatski sabor treba izabrati po izmijenjenom Ustavu, dakle dvotrećinskom većinom zastupnika, a ne kvalificiranom kako još uvijek propisuje Ustavni zakon o Ustavnom sudu.

Takav zaključak Odbor je donio bez rasprave, na prijedlog predsjednika Vladimira Šeksa, koji je objasnio da je Ustavnim zakonom propisana procedura za izbor sudaca, a kroz ustavne promjene samo promijenjena potrebna većina za izbor ustavnih sudaca i produljenje mandata suca u slučaju da Sabor ne uspije izabrati novog.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavila donošenje Kosor: Smatramo da je ustavni zakon o braniteljima dobar prijedlog Slika nije dostupna Pokrenut postupak Zakon o braniteljima postaje Ustavni zakon?

Šeks je odbio odgovoriti na novinarsko pitanje znači li to da se nove ustavne odredbe primijenjuju i na referendum, odnosno da je za referendumsku odluku dovoljna većina birača koji iziđu na referendum, umjesto većine svih upisanih birača.O tome ćemo kasnije", rekao je. Vanjski član Odbora Branko Smerdel usprotivio se tumačenju predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec kako bi Hrvatski sabor trebao razriješiti dvojbu koje se ustavne odredbe primijenjuju na sindikalni referendum i izbor ustavnih sudaca.

'Treba pričekati odluku parlamenta'

Naime, predsjednica Ustavnog suda Omejec izjavila je medijima prije nekoliko dana kako se Ustavni sud neće izjašnjavati o tim pitanjima, jer za to nije nadležan. 'Treba pričekati odluku parlamenta i obje varijante mogu biti legitimne', rekla je Omejec. Smerdel, međutim, kaže da 'Sabor ne može donijeti nekoliko zakona i ustava pa onda odlučivati koji će se primijeniti'. Također je rekao kako još od 13. stoljeća važi pravilo po kojem i sam suveren i donositelj propisa, bilo da je riječ o parlamentu ili monarhu, podliježe zakonu koji je donio. Smerdel navodi da je Ustavni sud po Ustavu nadležan odlučivati o pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti pa i o ovim temama.

Podsjetio je da je Ustavni sud nedavno upozorio Sabor da nije donio Zakon o Uredu Predsjednika RH, i to - kako je rekao - 'baš slučajno u trenutku kada je predsjednik bio u svađi s Vladom', kao i da je svojedobno donio tumačenje vezano uz izručenje generala Janka Bobetka Haškom sudu. Smerdel je odbio i tumačenje predsjednice Ustavnog suda da bi načelno svaki postupak trebao završiti po odredbama po kojima je započeo.

Ustav se primjenjuje izravno

Smerdel tumači da svi propisi moraju biti usklađeni s Ustavom te da se Ustav primijenjuje izravno. Pravilo na koje se poziva Jasna Omejec po njegovu se mišljenju odnosi samo na formalne pravne postupke, započete podnošenjem akta nadležnog tijela ili fizičke osobe, ali se ne može primjenjivati na razini ustavnog prava. Izrazio je zadovoljstvo današnjim tumačenjem Odbora za Ustav, a za teoriju da Ustav propisuje isključivo načela, a da se primijenjuju zakoni kazao je da pripada nekim drugim vremenima, kada je za vođu vrijedio ustav, a za narod zakoni.

I Ingrid Antičević Marinović (SDP) osudila je izjave Jasne Omejec, tvrdeći da je predsjednica Ustavnog suda iznosila vlastite zaključke, o kojima Ustavni sud nije odlučivao. 'To je nedopustivo kad se zna da na redu za ocjenu ustavnosti čeka 12 naših zahtjeva, od zabrane okupljanja na Trgu sv. Marka do Zakona o medicinskoj oplodnji', rekla je SDP-ova zastupnica, najavivši da će zatražiti da Odbor raspravi "istup" predsjednice Ustavnog suda. (HIna)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene