Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok Europa traži rješenje za prezaduženu Grčku, Hrvatska je svoje proračunske rupe glatko popunila novim zaduženjem od gotovo 6 milijardi kuna i time povećala ukupan dug po treći put ove godine...


Računica ministrice Martine Dalić je gotova. S ovim, zadnjim ovogodišnjim zaduženjem, zakrpala je proračunsku rupu. Državi su ovaj put novac posudile domaće banke. Nešto u eurima, nešto u kunama.

Vezani članci Ivan Uravić, Crveni križ - 2 Utapanje je vodeći uzrok smrti kod djece, odmah nakon prometnih nesreća. Stručnjak otkriva ključne greške koje rade kupači Slika nije dostupna Novo zaduženje po dosad najpovoljnijim uvjetima

'Na ovaj je način ispunjen plan izdavanja državnih obveznica za ovu godinu i u najvećoj mjeri zadovoljena i zatvorena potreba za finaciranjem državnom proračuna', kazala je ministrica Dalić.

Milijardu i pol kuna posuđeno je u kunama po kamati od 5,75 posto. 600 milijuna eura država će plaćati po kamati oko 6,5 posto godišnje. Ukupno je u ovoj zadnjoj ovogodišnjoj tranši obveznica dug povećan za 5,8 milijardi kuna što znači da se Hrvatska u 2011. ukupno zadužila za 19,54 milijardi kuna. Šef oporbe Zoran Milanović kaže da praksa zaduživanja za pokrivanje tekućih troškova mora prestati.

'Hrvatska stagnira već dvije godine Hrvatska je potpuno 'zacementirana', a ovo novo zaduživanje, dakle ova emisijja obveznica, dakle državnog duga, samo je još jedan teret i Hrvatska ga više nemože izdržati', kazao je Milanović.

Premijerka Jadranka Kosor se pak pohvalila da je uz zaduživanje za troškove Vlada uspjela uštedjeti više od pola milijarde kuna i obećala: 'Moramo i dalje raditi dodatno na smanjivanju državne potrošnje. Ponavljam, to je jedan od strateških ciljeva'.

No, za uvjeravanje investotora da nam novac konačno počnu posuđivati po malo razumnijim kamatama, bit će potrebni puno oštriji, konkretniji i za neke, na proračunskoj kasi - bolniji rezovi.