Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kad vjetar puše, i purani lete novi je naslov u Liderovoj biblioteci objavljen u studenom, a sadrži zbirku izabranih kolumni koje glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović pod imenom Ekonomalije u tjednom ritmu piše od prvog broja.


Hrvatska je u recesiji? Smijenite ravnatelja Statistike!', 'Traži se 40-godišnja koncesija za pustinju (za 4,5 milijuna ljudi)', 'Izvoziti je teško. Ali ima li pametniji način dizanja BDP-a?', 'Poduzetnici sve češće dižu ruku na sebe. Političari pošteđeni', primjeri su nekih od 135 naslova objedinjenih u knjizi koja nudi terapiju za događaje koji su obilježili uzbudljivo desetljeće iza nas.

Vezani članci Scena iz filma Mračna kći Jedna od najutjecajnijih žena na svijetu svoj pravi identitet nikada nije otkrila, a njezina kratka priča uskoro stiže i na male ekrane Bernardine Evaristo Priča o 12 žena i njihovim borbama unazad sto godina pomela je svu konkurenciju, evo i tko stoji iza svega

Jedinstvena pouka: 'Ako sve drugo zakaže, pročitajmo upute' sadržana je u ovoj knjizi čija se poglavlja dopisuju i dalje, i to uredno svaki tjedan. I kao što je jutarnja kava navika od koje se teško odustaje, tako je i ovo: kako ne polemizirati s autorom ove kolumne iznova svakoga četvrtka?', komentira profesor s Pravnog fakulteta Mladen Vedriš.

Naziv ove jedinstvene kronike dramatičnog vremena od 2005. – 2015. godine, obilježenog žestokim uzletom, šestogodišnjom recesijom i krhkim oporavkom, potiče iz kolumne objavljene 5. svibnja 2006. godine, a odnosi se na staru poslovnu izreku koja označava na stanje euforije na tržištu kapitala, kada u nebo lete dionice loših, a ne samo dobrih firmi.

'A bilo je jasno da vjetar ne može dugo puhati takvom snagom. I mnogi su purani pali na tlo. Ostali su samo oni koji su sposobni letjeti bez vjetra, vlastitim snagama. I to su junaci nekih od kolumni. Ali zahvaljujući upornom vanjskom zaduživanju države, neki 'purani' i danas lete. Pitanje je samo do kada', piše Šajatović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju