Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča koja se povlači 20 godina

Janša primao mito za šverc oružja prema Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Janez Janša ponovno je u centru pozornosti slovenske javnosti, ovog puta zbog navoda da je bio direktan posrednik u nabavi oružja između Francuske i Hrvatske početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Ti navodi objavljeni su u knjizi austrijskog istraživačkog novinara Richarda Schneidera, prenosi slovenski list Večer. Janšina upletenost u posredovanje trgovanja oružjem, predmet je špekulacija već posljednjih 20 godina.

Pročitajte i ovo Parlamentarni dijalog Glas građana Hoće li doći do političkog dijaloga? Velika većina gledatelja Dnevnika Nove TV nema dvojbi Andrej Plenković Nova Vlada Koje su savjete dobili novi ministri od iskusnijih kolega? "Moraju se okružiti ljudima koji puno znaju"

>> Janša: Pahor manipulira dokumentima 'slovenske udbe'

S informacijama o potkupljivanju Janeza Janše kao posrednika u trgovanju oružjem između Francuske i Hrvatske, sada je u javnost otvoreno izašao Marin Tomulić, francusko-hrvatski trgovac oružjem. Njegovu priču objavio je list Večer.

Za sve znala i francuska vlada

Spomenuti austrijski novinar Schneider Tomulićevu priču objavio je u svojoj knjizi 'Tatort' (u prijevodu 'Kraj zločina'), koja u prodaji od prošlog mjeseca, u nakladi bečkog Residenza.

Janša, koji je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bio slovenski ministar obrane, bio je odgovoran za kompletan uvoz, tranzit i transport vojne opreme kroz Sloveniju. On je u tom smislu bio neka vrsta utjecajnog posrednika za europskog trgovca oružjem Jacquesa-Germaina Monsieura, tvrdi Tomulić, koji živi u Parizu i koji je posredovao između vlada Hrvatske i Francuske.

Schneider u svojoj knjizi tvrdi kako bi Janša za svaki brod s oružjem, koji bi uplovio u luku Koper, primio mito od 250.000 američkih dolara te da je za svaku transakciju znala i francuska vlada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene