Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život na sjeveru

Tražite posao? Norveška vas zove i nudi 30.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problema s traženjem posla u Norveškoj gotovo da i nema. Stopa nezaposlenosti je oko tri posto, a prosječna plaća kreće se od 25 do 30 tisuća kuna.

Jednoj od najbogatijih zemalja svijeta, Norveškoj, kronično nedostaje radne snage. Norveška traži inženjere, liječnike, profesore, vozače, kuhare. I to za plaću od 30-ak tisuća kuna. Primjerice, takvu plaću u Hrvatskoj prošle godine su imale 8.304 osobe.

Uz to Norveška je odnedavno potpuno otvorila tržište rada tako da radne dozvole za hrvatske građane više nisu potrebne, donosi Dnevnik Nove TV.

'Osoba može boraviti do tri mjeseca u nekoj od zemalja članica EU pa tako i Norveškoj i pri tome tražiti posao. Nakon sklapanja ugovora s poslodavcem, osoba može odmah početi raditi', pojašnjava Vilma Mostahinić iz EURES-a Hrvatska.

Problema s traženjem posla u Norveškoj gotovo da i nema. Stopa nezaposlenosti je oko tri posto, a prosječna plaća kreće se od 25 do 30 tisuća kuna.

No, troškovi života na dalekom sjeveru su skuplji nego u Hrvatskoj. Primjerice, za stan od 50 četvornih metara potrebno je izdvojiti od 1000 do 2000 eura. Za kruh od 30 do 40 kuna, litru mlijeka 15, a paket jaja 30 kuna. Toliko i stoji kava u gradu, a litra benzina je 16 kuna.

UNDP: Norveška ima najveći ljudski razvoj, a gdje je Hrvatska?

Radne snage posebno nedostaje i u Njemačkoj. Traže se visokokvalificirani radnici kojima nisu potrebne radne dozvole, dok sezonski radnici u ugostiteljstvu i poljoprivredi u Njemačkoj mogu bez radne dozvole raditi do šest mjeseci.

U zemljama EU otvoreno je više od dva milijuna radnih mjesta. Iako u Hrvatskoj ne postoji evidencija ukupnog broja ljudi koji su zemlju napustili radi posla, sa Zavoda za zapošljavanje od siječnja odjavljene su 2 594 osobe. Radi posla ili ne, samo u prošloj godini Hrvatsku je napustilo više od 15 tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Vozač - 3 Manjak radnika Umirovljenici su nova radna snaga: "Da nema njih, đaci u školu ne bi mogli ići" Katarina Peović Zamjera i liberalima i desničarima Katarina Peović oštro iz Sabora: "Domaći i strani radnici u konkurentskoj su poziciji isključivo zbog cijene radne snage"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene