Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UZ POMOĆ STROJEVA

Kad vinogradarima saveznik postane - Mjesec: Grožđe iz vinograda u Erdutu bere se noću

Noćna berba grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Noćna berba grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Noćna berba grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Noćna berba grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Noćna berba grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Noćna berba grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Noćna berba grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Kada padne mrak vinogradi koji su inače tihi, u Erdutu ožive. Grozdove osvjetljene svjetlima velikih metalnih kombajna ne beru ljudi, već strojevi.

Vinograd samo naizgled uspavan. Zbog pada tempereture pravo je vrijeme za berbu. Preko noći temperatura je 23 stupnja, a po danu čak i do deset stupnjeva viša. Na površinu od 513 hektara s početkom večeri stižu metalne grdosije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na Plešivic komentirao i paramilitarne skupine Milanović o spornoj izjavi o genocidu u Srebrenici: "Ne smije biti svetih krava. A oni koji se usude prenositi razgovore s kave..." Urod aronije - 1 Nove vrtne kulture Unatoč suši, oni se ne mogu žaliti - urod je bolji nego ikad: "Moramo se grupirati po četvero da imamo osjećaj da nam bolje ide"

Poput kauboja, Đurika Kvaka će specijalnim kombajnom zajašiti svaki red: "Ovaj posao nije jednostavan ali je jako efikasan, kombajn jako osvjetljava a i moramo paziti kako ulazimo na redove vinograda. Da se po noći bere kako se bere i danju" podijelio je s nama Đurika Kvaka, vozač kombajna.

Noćna berba u Erdutu pogodnija je i ljudima i grožđu. Voditelj vinogradarstva Mladen Alpeza otkrio nam je zašto: "Visoka temperatura koja je ulazna temperatura grožđa, koje se pretvara u mošt, nije poželjna i mi sa snižavanjem noćne temperature snižavamo i temperaturu mošta."

Jedan kombajn zamijenjuje 250 radnika. Jedan kombajn kojeg koriste u jednom krugu rada obere oko 3 tone. To je oko 600 metara vinograda, 300 metara u jednom i 300 u drugom pravcu.

Noćna berba grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Noćna berba grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

U 24 sata kombajn će obrati 10 hektara. Ručno bi berba potrajala 2 mjeseca, no radnika koji bi mogli brati nema. "Svake godine prema Zavodu odašiljemo pozive za 50tak, 60 ili 70 ljudi, međutim uglavnom nam se nitko ne javi" izjavio je član uprave Pero Grgić.

Noćna berba grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Noćna berba grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

U ponoć u u vinariju stižu prve pune prikolice, do jutra će se istresti ukupno 100 tona crnog pinoa. Najprije će grožđe proći kroz stroj kojeg zovu muljača ruljača. U njemu će se te bobice malo stisnuti i te bobice idu dalje u prešu i odmah se prešaju nakon čega se dobije mošt kojeg dalje bistre i koji potom ide na fermentaciju.

Sunce se pobrinulo za visoke prinose grožđa no beračima je bolji saveznik - mjesec. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene