Djelatnici HGSS-a i ovaj su vikend imali pune ruke posla. Spasioci HGSS-a Zadar u subotu navečer dobili su dojavu o dvoje planinara koji su zapeli pod grebenom Crnopca, najvišeg vrha južnog Velebita.

Galerija


Radilo se o dvoje planinara koji su se nalazili pod grebenom Crnopca, od kojih je jedna osoba iscrpljena i ne može nastaviti kretanje prema planinarskom skloništu Crnopac. Oni su ranije toga dana krenuli iz pravca Prezida preko vrha i grebena Crnopca prema svome odredištu na planinarskom skloništu. Prešavši greben, na sjevernoj padini shvatili su da je dobar dio staze zaleđen, pod snijegom i vrlo opasan za silazak.

Vezani članci Cigarete, ilustracija Pao Slovenac, direktor firme sa zadarskog područja: Na švercu duhanom zaradio više od 84,5 milijuna kuna Slika nije dostupna Dramatična akcija HGSS-a na Velebitu: "Shvatili smo samo jedno i u to bili sigurni - da je situacija vrlo ozbiljna"

Budući da nisu imali opremu za planinarenje u zimskim uvjetima, pokušali su naći lakši put, ali ubrzo su zaključili da je jedina opcija poziv prema centru 112. Sedmeročlani tim spašavatelja krenuo je iz Zadra u 22 sata, terenskim vozilima uspjeli su se probiti do „donjeg parkinga“ na cesti prema Crnopcu, odakle su nastavili pješke prema Velikom Batu, gdje su se prema dojavi nalazili unesrećeni planinari. Teren je bio jako zahtjevan za kretanje, s izmjenama kvalitete snježne podloge, što je otežalo pristup, kao i silazak s unesrećenima.

"S obzirom na to da je jedna osoba bila u dosta lošem stanju, iscrpljena i vidno pod stresom, odlučeno je da je na svakoj „sumnjivoj“ strmini spuštamo navezanu. Izmjenjivali su se gelenderi, sidrišta, izrada stepenica u ledu itd. Na planinarsko sklonište Crnopac unesrećeni su dopraćeni u 4:45, gdje su se ostali odmoriti i okrijepiti, a spašavatelji su krenuli prema vozilima i u Zadar došli u 6:40. S planinarima je dogovoreno da nazovu na dežurni broj Stanice Zadar kad se naspavaju i odmore. U 10 ujutro planinari javljaju da su u dobrom stanju i da kreću prema svom vozilu. Ovim putem još jednom apeliramo na sve posjetitelje planina da se dobro informiraju o mjestu na koje žele ići, da prate vremensku prognozu i ponesu adekvatnu opremu, izlete planiraju u skladu sa svojim znanjem i iskustvom i da bez odlaganja zovu pomoć ako smatraju da im je potrebna", poručuju iz HGSS-a.