Policijska kontrola na cestama povodom Martinja
Policijska kontrola na cestama povodom Martinja Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Najviše pijanih i pripitih vozača bilo je na području Zagreba, a vozači iz Dalmacije rekorderi su po nevezanju sigurnosnih pojasa.


Policija je objavila rezultate pojačanih kontrola zbog proslave Martinja. Utvrdili su ukupno 1215 prekršaja od čega je njih 105 bila vožnja pod utjecajem alkohola. Najvišu koncentraciju alkohola izmjerili su policajci na području PU varaždinske - čak 3,21 promil.

Vezani članci Vožnja pod utjecajem alkohola, ilustracija Policija je tijekom vikenda imala pune ruke posla: Jedan vozač napuhao 2,96 promila, drugi vozio 240 km/h Policijski očevid, ilustracija Policija objavila detalje nesreće na Klisu: Vozač prethodno skrivio još jednu nesreću, pobjegao, bio je pijan i nije imao dozvolu

Utvrđeno je 398 vozača koji su prekoračili brzinu, a najveća je izmjerena u PU sisačko-moslavačkoj - 188 km/h.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU zagrebačkoj njih 27, a ujedno je i rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine sa 70 utvrđenih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU splitsko-dalmatinske, njih 49, gdje je zatečeno i najviše vozača koji su nepropisno koristili mobitel tijekom vožnje, njih 21.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina, njih 28. Najčešće izmjerena koncentracija alkohola je od 0,51 do 1,00 g/kg izmjerena je kod 41 vozača.

U nadzoru prometa je zatečeno 9 osoba koje su ponavljači teških prekršaja u prometu. Ukupno pet vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 4 proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 11. do 12. studenog 2020. na prometnicama cijele Hrvatske dogodilo se 10 prometnih nesreća sa nastradalim osobama, a poginulih, srećom, nije bilo.