Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemački predsjednik odgodio ratifikaciju ugovora o EU-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački predsjednik Horst Koehler odgodio je ratifikaciju Lisabonskog ugovora nakon zahtjeva da pričeka odluku njemačkog ustavnog suda, rekli su danas u Berlinu njegovi pomoćnici.

Protivnici ugovora o reformi Europske unije obratili su se sudu tražeći obustavu ratifikacije. Do odluke ustavnog suda moglo bi se čekati i do iduće godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dovršit će ga na vrijeme Irska: Ljubljanska banka ne smije stajati Hrvatskoj na putu u EU Slika nije dostupna 15. zemlja Portugal ratificirao hrvatski pristupni ugovor

Dokument su već prihvatila oba doma njemačkog parlamenta, ali je za njegovu konačnu ratifikaciju u Njemačkoj potreban Koehlerov potpis.

Koehlerova je funkcija uglavnom ceremonijalna, ali je ponekad koristio svoje ograničene ovlasti kako bi blokirao neke vladine zakone.

"Glede traženja obustave predsjednik je prihvatio zahtjev ustavnog suda", kaže se u izjavi Koehlerova ureda.

Obustavu su tražili Peter Gauweiler iz bavarskog CSU-a i Stranka ljevice. Ljevica tvrdi da ugovor krši parlamentarna prava.

Dužnosnici suda su rekli da još nije određen datum saslušanja no suci žele to pitanje brzo riješiti. Suci moraju prvo pročitati dokument i odlučiti hoće li prihvatiti slučaj, što bi moglo potrajati više mjeseci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene