Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namještanje rezultata

Njemačka: Počelo suđenje kladioničarskoj mafiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred suca Regionalnog suda u Bochumu u srijedu ujutro izvedena su četiri osumnjičenika kojima će se suditi za organizirano namještanje rezultata nogometnih utakmica diljem Europe.

Sudski je to epilog procesa koje je lokalni ured državnog odvjetnika pokrenuo još prošle jeseni. Optuženima će se suditi za prevaru kojom su stekli materijalnu dobit od oko 1.6 milijuna eura navodno namjestivši 32 nogometne utakmice u Njemačkoj, Belgiji, Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Švicarskoj.

Pročitajte i ovo Sara i Bob Bull Okomili se na njega Milijarder otkrio da je drugi put bankrotirao: "Na monstruozan način upao sam u dugove od 850 milijuna eura" Ilustracija 'Ndrangheta, Cosa Nostra, Camorra... Više od tisuću pripadnika talijanske mafije trenutno živi i djeluje u Njemačkoj

>> Njemačko odvjetništvo: Surađujemo s mnogim zemljama

Pojedinačno bi po točkama optužnice, budu li osuđeni, optuženici mogli dobiti do deset godina zatvorske kazne. Za rasprave je sudac predvidio pet radnih dana, a prva bi faza suđenja trebala biti okončana 28. ovog mjeseca.

Nijedan od četvorice optuženih članova kladioničarske mafije ni nakon saslušanja nije priznao krivnju. Srdačan pozdrav otkrio je da se međusobno dobro poznaju. Identitet im se skriva, ali zna se da je jedan od optuženih berlinski Hrvat Ante Šapina.

Na popisu namještenih je i utakmica europske lige između Basela i CSKA iz Sofije te kvalifikacijska utakmica mladih reprezentacija Švicarske i Gruzije. Prema informacijama bohumskog državnog odvjetništva namještanje je teško dva milijuna eura.

Aferom šokirana hrvatska zajednica u Njemačkoj

Korumpiranim sucima i igračima navodno je isplaćeno 370.000 eura. Kladioničarska mafija u džepove je spremila milijun i 600.000 eura. Naši igrači junaci su njemačkih klubova, dok je afera bacila negativnu sliku na naš nogomet. Šokirana je i brojna hrvatska zajednica u Njemačkoj, svjedoči nam dopisnik hrvatskih novina u Frankfurtu.

'Oni su na jedan način zgroženi da se jedan Hrvat na taj način uključio u nogometna zbivanja animirajući Njemce, a na jedan način i oni njega', rekao je Zoran Paškov. Očekuje se da će bohumski proces na vidjelo izbaciti još namještanja. Šapina je navodno već priznao za novih 14 utakmica hrvatskog prvenstva i kupa, a vidjet će se hoće li ih biti još i pred bochumskim sudom.  (B.V./TS)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene