Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Na komemoraciju u Jasenovac idem, a u Bleiburg ne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je da on na komemoraciju u Jasenovac ide, a u Bleiburg ne, 'zato jer na Bleiburgu nije točno povijesno utvrđen broj žrtava i svojim bi prisustvovanjem sudjelovao na neki način u manipulacijama činjenicama'.

'Nitko u Jasenovcu nije kriv za nekoga u Bleiburgu, ali neki u Bleiburgu su sigurno krivi za Jasenovac... Ali ja uvijek tvrdim da je zločin postrijeljati ljude, ma koji oni bili. Nitko ne kaže da su oni nevini, ali su žrtve jer su likvidirani bez suđenja i to je povijesna činjenica', kazao je Mesić.

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Jučer je predsjednik HHO-a Ivo Banac izjavio da bi Mesić trebao ići i na komemoraciju u Bleiburg, a predstavnici Hrvatske biskupske konferencije u Jasenovac.

Odgovarajući na pitanja o korupciji i o tvrdnjama da su do sada uhvaćene samo 'sitne ribe', Mesić je odgovorio kako je dobro da se s nečim počne, ali da 'neće biti dobro da se na tome ostane'.

Ponovio je da on ratno profiterstvo, divlju privatizaciju i tajkunizaciju izjednačava s ratnim zločinom, istaknuvši kako se stoga stalno zalaže da takva djela ne odu u zastaru.

'Možda je nekomu u interesu da uđe u zastaru način na koji su pojedinci stekli tvornice koje su stjecale generacije, ali ja se zalažem za to da zastare ne bude, da se ratno profiterstvo i protupravna privatizacija individualizira i procesuira te tako stečena imovina oduzme', kazao je Mesić.

Mesić pozvao da se prekinu rasprave o Jasenovcu i Bleiburgu u 2. svjetskom ratu

Predsjednik RH Stjepan Mesić danas je na sastanku s predstavnicima nacionalnih manjina održanom u Hrvatskom domu u Glini u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine RH, pozvao da se prekinu rasprave o Jasenovcu i Bleiburgu u 2. svjetskom ratu, da se povijest ostavi povjesničarima te da se Hrvatska posveti razvoju gospodarstva i stvaranju uvjeta za veći standard cjelokupnog stanovnistva.

"Moramo biti svjesni da u vezi s tim raspravama ne smijemo uopćavati, jer smo se izborili da se zločini, bez obzira na kojoj strani, i u Domovinskom, i u 2. svjetskom ratu, individualiziraju, da to ne može biti krivnja neke etničke skupine", rekao je Mesić.

Ocijenio je da je jedini uspjeh i Hrvata, i Srba, i drugih nacionalnih manjina u 2. svjetskom ratu bio što su bili na strani antifašista i pobjednika, napominjući da i danas ima NDH nostalgičara koji na sasvim pogrešan način interpretiraju povijest.

Mesić je kazao da ga nakon njegovog ovogodišnjeg govora na komemoraciji u Jasenovcu podsjećaju da Tito nikada nije bio u Jasenovcu. "Tito nije bio u Jasenovcu jer je znao da tamo nije bilo 700 tisuća žrtava", kazao je predsjednik. Dodao je "da ga sada pitaju zašto ne ide u Bleiburg" i kazao da u Bleiburg ne ide zbog iste politizacije.

"Otići ću u Bleiburg, ali pod jednim uvjetom - da se poimenice utvrdi tko je ubijen na Bleiburgu, da se vidi što se tamo dogodilo i da se utvrdi tko je to počinio. Sada je to moguće, povjesničari imaju saznanja, ostaje na stručnjacima da to utvrde", izjavio je Mesić.

Također je napomenuo da poštuje žrtve Bleiburga, rekavši da u samom Bleiburgu nije ubijeno puno ljudi, već da su ljudi ubijeni na Križnom putu. Svi ubijeni u Bleiburgu i na Križnom putu, bili su žrtve, jer su ubijeni bez suda, dodao je Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene