Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piciginom protiv H1N1

Struka: Jedni za cijepljenje, drugi tvrde da je prekasno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teška odluka pred svakim od nas, cijepiti se protiv svinjske gripe ili ne? Kako će odlučiti običan čovjek kada se ni struka ne može dogovoriti?

Dio stručnjaka i ministar zdravstva zagovaraju cjepivo, dio tvrdi, za to je sada kasno, a može biti i pogubno. No, ima vremena za odluku sve do prosinca, a sada traje navala na cjepivo protiv sezonske gripe. Na splitskom Zavodu za javno zdravstvo navala na cjepivo protiv obične sezonske gripe. Puna kanta praznih ampula, injekcije idu kao bomboni pa je i nestašica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Slika nije dostupna Zabava u moru Odjednom je i studeni vrijeme za kupaće kostime: Toplo vrijeme napunilo Bačvice

>> 'Nisam toliko hrabar da zabranim uvoz cjepiva'

Neki su od H1N1 pobjegli na Bačvice, a neki čak i zaigrali picigin usred studenog U niti tjedan dana samo u Zavodu potrošili su 4000 cjepiva a ta količina im zna potrajati i čitavu zimu. Cijepe se i ovi supružnici, ali protiv svinjske gripe, ne dolazi u obzir. Za pravo im daje i poznati splitski epidemiolog Mladen Smoljanović. Ističe da smo za dva tjedna u vrhuncu svinjske gripe i da će cjepivo protiv nje u prosincu stići prekasno. Kaže, mnogi ljudi već je unijelo virus u organizam iako još nemaju simptome, a za takve, novo cjepivo može biti kobno.

Cjepivo protiv svinjske gripe može izazvati brojne komplikacije

'Može izazvati brojne komplikacije za izazivanje autoimunih bolesti, Gilliam Bareovog sindroma, encefalitisa i multipla skleroze', rekao nam je Smoljanović. On spominje neurološku bolest sa paralizom koju je u Americi cjepivo protiv svinjske gripe uzrokovalo 1976 godine. Nasuprot njemu, ministar zdravstva Milinović kaže, cjepivo su blagoslovili naši vrhunski stručnjaci, a građani će sami odlučiti. Splićani mahom misle kako svjetske farmaceutske kuće imaju najveće koristi od cjepiva.

Piciginom u studenom protiv H1N1

Zahvaljujući suncu, Splićani su od svinjske gripe pobjegli na Bačvice, pa su jedni danas jedni zaigrali picigin, a vrtićka djeca zabavljala se u pijesku. Ipak teško je preuzeti odgovornost za nečije zdravlje, odbiti cjepivo i kao poljska ministrica zdravstva odbrusiti farmaceutima da ne pokušavaju zaraditi plašeći narod virusima. Stoga, svatko će o cjepivu odlučiti sam za sebe, kada ono konačno stigne u Hrvatsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene