Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlasnik i vozač školskog busa

'Nismo krivi za stradavanje djevojčica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasnik tvrtke ‘BT Transporti’ iz Svilne, iz čijeg su školskog autobusa prije dvije godine u vožnji ispale dvije djevojčice, i vozač autobusa očitovali su se danas na početku suđenja na Općinskome sudu u Požegi da nisu krivi za pogibiju jedne djevojčice i teške ozljede druge djevojčice.

Vlasnik tvrtke Antun Bazina rekao je kako mjenjač nije bio uzrok nesreće, kao što tvrdi Državno odvjetništvo, nego da su za otvaranje vrata krive stradale djevojčice i još dvoje djece, jer su skakali oko stražnjih vrata i oštetili sustav za njihovo otvaranje. Vozač Ilija Marčinković izrazio je žaljenje zbog nesreće i podsjetio kako je djecu stalno upozoravao da sjednu, a djevojčice koje su stajale uz stražnja vrata nije mogao vidjeti s mjesta vozača zbog visine sanitarnog čvora u autobusu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nesreća u New Yorku Vozač pao u nesvijest, školski autobus se zabio u kuću Slika nije dostupna 27. ožujka u Lisinskom Zaklada Ana Rukavina i Nova TV vam donose 'Koncert za život'

Rekao je kako nije znao da je ručni mjenjač neispravan jer taj autobus, koji je tog jutra jedini bio na raspolaganju, nije često vozio. Na upit općinskoga državnog odvjetnika je li s drugim vozačima raspravljao o ispravnosti autobusa, uskratio je odgovor. Svjedok, bivši vozač ‘BT Transporta’ Mario Pavković izjavio je da je znao za problem s mjenjačem jer su mu se osobno tri puta u vožnji vrata otvorila sama. Rekao je da je o tome obavijestio obitelj Bazina. Nesreća u kojoj poginula 14-godišnja Katarina Mihaljević iz Zagrađa, a njezina prijateljica Martina Rukavina, također iz Zagrađa, teško je ozlijeđena dogodila se 1. listopada 2007. na državnoj cesti u blizini Frkljevaca, nedaleko od Pleternice, kada su se na autobusu otvorila stražnja vrata.

>> Oporavlja se djevojčica koja je prije godinu dana ispala iz autobusa

>> 'Moja kćer je mrtva jer se ne vodi računa o ispravnosti autobusa'

Po optužnici, autobus je bio star, a mjenjač je imao prevelik tzv. produženi hod pa je vozač, mijenjajući u petu brzinu, rukom ili mjenjačem mogao dotaknuti gumb za otvaranje stražnjih vrata i nehotice ih otvoriti, što se i dogodilo. Bazinu se tereti da je kao vlasnik tvrtke propustio riješiti problem s mjenjačem. Za Marčinkovića je Državno odvjetništvo zatražilo trogodišnju zatvorsku kaznu, za Bazinu četiri godine i tri mjeseca, a za njegovu tvrtku novčanu kaznu od pola milijuna kuna. Suđenje se nastavlja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene