Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjava nakon skandala u Trebinju

Nikolić se raduje hrvatskom ulasku u Europsku uniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je hrvatskim građanima skori ulazak u Europsku uniju kazavši u Trebinju da se raduje tome uspjehu te je izrazio očekivanje da će njegova zemlja vrlo skoro dobiti datum za početak pregovora s EU.

"Moja poruka je da se Srbija raduje uspjehu svakog svog susjeda, da Srbija nikada nije sprječavala nikoga da živi bolje, da Srbija nije zaustavljala put Hrvatske u EU željom da se ispune neki dogovori Hrvatske i Srbije", rekao je Nikolić novinarima u Trebinju gdje je primio povelju počasnog građanina toga grada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon ulaska u EU U srpnju znatno smanjen robni promet između Hrvatske i BiH Slika nije dostupna Građani nezadovoljni Zbog ulaska u EU gužve na graničnim prijelazima s BiH

>> Pusić potvrdila: Nikolić dolazi na proslavu ulaska Hrvatske u EU

Dodao je da je ulazak u EU vrlo značajan za građane Hrvatske. "Ja čestitam i želim hrvatskom narodu da živi bolje, i da će se uklapanjem u europska pravila pokazati da danas drukčije razmišljaju o susjedima i o državama", rekao je Nikolić dodajući da očekuje da će se Srbija uskoro naći u istome društvu.

'Srbija želi biti oslonac mira i stabilnosti'

"Nadam se da nas Europska unija neće ostaviti dvije stube ispod Hrvatske, to ne bi bilo dobro. Ali, ponavljam, Srbija želi biti oslonac mira i stabilnosti na Balkanu. Cijela Europa zna da to bez Srbije nije moguće", rekao je. Na upit novinara hoće li Srbija skoro dobiti status pregovarača za članstvo, Nikolić je odgovorio - "Dobit će, nego što će!"

On očekuje i da će gospodarstva Hrvatske i Srbije ojačati veze u istupanju prema trećim tržištima unatoč novim okolnostima koje će nastati nakon što Hrvatska postane dijelom Europske unije. "Ja znam da Hrvatska bez Srbije u nekim širim, globalnim razmjerama neće moći, da ćemo morati mnogo uraditi na tome da ponovno povežemo gospodarstva i imamo zajedničke proizvode i zajedničke kompanije s kojima ćemo nastupati na tržištima koja su trenutačno otvorena za Srbiju", rekao je srbijanski predsjednik u Trebinju.

Naveo je kako se radi o tržištima Afrike, Azije, arapskoga svijeta, Latinske Amerike i cijeloga istočnog svijeta.

Skandal u manastiru

Tijekom dana predsjednik Nikolić je posjetio i manastir Hercegovačku Gračanicu, no prema navodima medija tamo ga nitko od pravoslavnih svećenika nije dočekao što je ocijenjeno skandalom.

Po priopćenju iz Eparhije zahumsko-hercegovačke, vladika Grigorije nije dobio nikakvu obavijest o posjetu predsjednika Srbije te da je goste iz Srbije dočekao Milorad Perišić, upravitelj Hercegovačke Gračanice, s kojim su iz protokola gradske administracije Trebinja i dogovarali posjetu.

Vladika Grigorije se prema tome priopćenju u vrijeme posjeta nije uopće ni nalazio u Trebinju, nego u Mostaru gdje je vršio pripreme za sutrašnji blagdan Svete Trojice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene