Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od zapovjednika obrane Vukovara 1991. Nikola Toth, koji se nije odazvao današnjem obilježavanju Dana hrvatskih branitelja, rekao je da 10. ožujka ne može biti Dan branitelja jer tog datuma 1991. nije bilo nikakvog okupljanja nenaoružanih branitelja, a obilježavanje je ocijenio glamuroznom predizbornom predstavom vukovarskoga HDZ-a.


Nikola Toth, jedan od zapovjednika obrane Vukovara 1991., nije se odazvao današnjem obilježavanju Dana hrvatskih branitelja u organizaciji vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Vezani članci Delegacija SNV-a položila vijence za stradale u ratu (Foto: Pixsell,Dubravka Petric)1 - 1 Pupovac položio vijence u Vukovaru: Žrtve ne smiju biti motiv za obnavljanje bezumne mržnje Željka Mitrović, djevojčica u plavom kaputiću (Foto: Dnevnik.hr) Što se dogodilo s uplakanom djevojčicom u plavom kaputiću iz Vukovara: "Lomila sam se ostati ili otići, ali srce previše voli ovu Slavoniju"

"Glamurozna predizborna predstava nema stvarne veze s onim što se želi obilježiti, jer 10. ožujka 1991. nije bilo nikakvog okupljanja nenaoružanih branitelja", izjavio je u Vukovaru novinarima Toth.

Na pitanje novinara je li riječ o bojkotu dijela vukovarskih branitelja, odgovorio je kako se branitelji jednostavno nisu željeli odazvati nečemu što se nije zbilo.

"Vukovar ima svoj datum, a to je 23. rujna, dan 204. vukovarske brigade i zato se gotovo nitko od zapovjednika nije odazvao u Hrvatski dom. Nije došao niti Dedaković, niti Borković, nema ni Totha, Kovačića, Rehaka, Jovića, Arbanasa, Doktora, Crnog, Žanića. Mogu vam nabrojiti 50-ak zapovjednika koji se nisu odazvali", istaknuo je Nikola Toth, koji je tijekom obrane Vukovara obnašao dužnost načelnika stožera Operativne grupe Vinkovci-Vukovar-Županja.

Kako je rekao, 10. ožujka u Bogdanovcima se održao "civilni politički skup koji nema veze s braniteljima". U pozadini ovoga je vukovarski HDZ, to jest Damir Barna i Ivan Penava, koji su, ustvrdio je Toth, "uspjeli animirati neke da dođu ne znajući što se događa".

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara u Vukovaru je u petak obilježen Dan branitelja Vukovara u sklopu kojega je u Hrvatskom domu održana svečana akademija na kojoj su bili mnogi uzvanici, među kojima i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Dan branitelja Vukovara 10. ožujka obilježava se zadnjih godina. Do 2015. godine obilježavao se 24. kolovoza, na dan prvog općeg napada na Vukovar 1991. godine. (Hina)