Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Natjecanje u Udbini

Upoznajte najboljeg hrvatskog vojnika, koji je od sreće jedva mogao govoriti: "Ovo mi je najveći uspjeh u vojnoj karijeri dosad"

Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr)
Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Najvojnik Nikola Knežević (Foto: Dnevnik.hr) Najvojnik Nikola Knežević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Siniša Jurković (Foto: Dnevnik.hr) Siniša Jurković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Nikola Knežević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
24-godišnji skupnik Nikola Knežević najbolji je hrvatski vojnik. Natjecanje najboljih među najboljima održano je u vojarni u Udbini.

Nikola Knežević, ovogodišnji najbolji hrvatski vojnik, u cilj je utrčao nakon pet sati i čak 37 prijeđenih kilometara. Od sreće, gotovo da nije mogao ni govoriti.

Pročitajte i ovo Biljana Borzan preferencijalni glasovi FOTO Ovi su kandidati bili zadnji na listama, ali su uspjeli ući u Sabor Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje

"Najveći uspjeh u vojnoj karijeri dosad, definitivno. Bez premca!" kazao je skupnik Nikola Knežević iz Zapovjedništva specijalnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske.

No, znao je kome zahvaliti. "Postrojbi i gospodinu ministru", dodao je.

Ministar obrane Damir Krstičević mu je među prvima i čestitao na pobjedi. A za titulu najspremnijeg vojnika u Hrvata natjecalo se u Udbini, 146 vojnika. Pred njima nimalo lagani zadaci, a na leđima teret od čak - 17 kilograma.

"Ovo je poligon i trka, praktično ispitivanje njihovih psihofizičkih sposobnosti za izvršenje zadaća", pojasnio je general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Precizno gađanje samo je jedna od 12 radnih točaka koju najvojnik treba proći. Pogoditi balon, s udaljenosti od 10 metara, i to iz tri hitca.

S udaljenosti od 15 metara bacale su se ručne bombe. Puzalo se ispod žice. Pod paljbom se izvlačilo ranjenike. A sve kako bi se pokazala spremnost i uvježbanost.

Pobijedili i u Afganistanu

"Svakako, svaka ta kapljica znoja štedi, ja bih rekao, puno više kapljica krvi", smatra Mirko Šundov, načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Ministar se hvali - sve ovo nije zaludu. Jer za izvrsne odlike hrvatskog vojnika zna se i izvan granica Lijepe naše.

"Prije neki dan je bilo i natjecanje u Afganistanu, isto je pripadnik hrvatske vojske pobijedija, u streljaštvu, pištolju, pušci", nabraja ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević.

Zadovoljni i sinovi pokojnoga Davora Jovića, čovjeka po kojemu ovo natjecanje nosi ime. A koji je daleke 97. bio najspremniji hrvatski vojnik.

"Jedno natjecanje koje je simbol, simbol spremnosti hrvatskog vojnika, baš nosi ime prema njemu, to mi je velika čast i veliko zadovoljstvo, i nadam se i jednoga dana i sam sudjelovati", otkriva kadet narednik Jure Jović, sin pokojnoga Davora Jovića.

A osim hrvatskih vojnika, u Udbini su u petak bili i vojnici iz 14 stranih zemalja i dva NATO zapovjedništva. Pa je ovo, između ostalog bila i prilika da se dodatno ojača vojna suradnja Hrvatske i ostatka svijeta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene