Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na obali Yucatana

Nije šala, ovo je grad - Tulum!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruševine grada drevnih Maya u pozadini kojih se nalazi prekrasno tirkizno Karipsko more...

Jedan od najpoznatijih mayanskih obalnih gradova smjestio se na istočnoj obali poluotoka Yucatan na 12 metara visokoj litici. Gleda na istok i na veličanstvene izlaske sunca i prvi je mayanski grad kojeg je sunce svakog dana obasjalo. Stoga ga nazivaju i grad svitanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razorni uragan Olujni vjetar i obilna kiša: Maria se obrušila na Portoriko Slika nije dostupna URAGAN I DALJE PRIJETI Nastavlja se pustošenje: Maria razorila Dominiku, ima i mrtvih

Grad Tulum je u vrijeme Maya bio veliki utvrđeni grad i luka. S jedne su ga strane štitile litice, a s druge do 5 metara visok i čak 8 metara širok zid. Tulum na mayanskom znači zid što pokazuje koliko je obrana od neprijatelja bila bitna u svijetu Maya. Zahvaljujući izrazito lijepoj tropskoj plaži koja mu pruža čarobnu pozadinu, ovo je mjesto jedno od poznatijih turističkih atrakcija u Meksiku. Na ovoj su plaži u prošlosti Maye ostavljale svoje trgovačke brodove.

>> Karneval na Karibima bitniji od Nove godine

Tulum je izgrađen oko 1200. godine u vrijeme kada je civilizacija Maya počela lagano propadati, stoga mu nedostaje nešto elegancije koju toliko vežemo uz mayanske gradove. Jedan je od zadnjih gradova kojeg su Maye izgradile i u kojem su živjele.

Grad je svoj vrhunac doživio između 13. i 15. stoljeća, kada je bio dio važnog trgovačkog puta. Nastanjivalo ga je do 1.600 stanovnika. Vjeruje se da su razlog njegova propadanja bile bolesti starog svijeta koje su na ovo područje donijeli španjolski kolonizatori.

Tulum se nalazi 128 kilometara južno od Cancuna, iz kojeg postoje organizirani jednodnevni izleti. Ruševine tajanstvenih Maya, prekrasne plaže od bijelog pijeska, toplo Karipsko more i veličanstveni izlasci sunca dokazat će vam da je ovo neobično mjesto prožeto čarolijom i tajnama koje samo Maye znaju... (SvjetskiPutnik.hr)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene