Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otac Dražen-Marija u Dnevniku Nove TV

'Nije problem što je kriza, nego što se mi ne znamo postaviti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ovogodišnjim uskrsnim porukama najviše se spominje vjera, nada i potreba zajedništva, posebno kada su u pitanju mladi. O tome je za Dnevnik Nove TV govorio karmelićanin otac Dražen-Marija Vargašević.

Progovorio je o smislu vjere. 'Uskrsnuće Isusa je povijesni događaj, umro je i uskrsnuo. On živi. Gubljenje vjere i nade dolazi s konfuzijom. Nije problem u tome što je kriza, nego što se ne znamo postaviti u krizi', tvrdi otac Dražen-Marijo Vargašević.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatski običaji Danas je Veliki petak, znate li što to znači? Crkve su u tišini, vjernici dan provode uz post i nemrs Papa Franjo (Foto: AFP) Čak i najgori grešnici Papa Franjo kaže nitko nije osuđen na pakao, čak ni Juda

Napominje kako se znat postaviti zahtijeva preduvjet razlikovanja dobra i zla. 'Krist je donio jasnu razliku dobra i zla. On, sama dobrota, suprotstavlja se zlu u svijetu i pobjeđuje to zlo', pojašnjava.

Tvrdi kako je upravo to jamac nama, jer mi slaveći Isusovo uskrsnuće ne samo da se sjećamo povijesnog događaja, nego se on u nama posadašnjuje. 'Mi primamo snagu da se borimo protiv zla. Vjere ima, možda nam nade nedostaje, ali bitno je znati čemu se nadati. Nadamo se ponovnom Kristovom dolasku', kaže.

'Mladi traže istinu'

Otac Dražen-Marijo Vargašević osvrnuo se i na ulogu mladih ljudi u društvu i problemima koje ih muče. 'Teško je suočiti s materijalnom nemogućnošću, ne mogu se zaposliti. U konačnici, nije to što zadovoljava čovjekovo srce. Ima primjera bogatih mladih koji su ne nalaze smisao. Mladi traže istinu, da se ne laže, traže vrijednost sreće, biti voljeni i prihvaćeni. Problem je kada to traže krivim stranama', tvrdi.

Zaključuje da mladi čovjek ima veliki kapacitet, spreman je oduševiti se za ideal. Zbog toga, kaže otac, nema veće radosti nego kada vidimo mlade ispunjene Kristom, to je sreća koja ne prolazi.

'Čovjek ima potrebu za izravnim iskustvom, to nije neobično, da želimo što prije i direktnije doživjet što nas zadovoljava. No, to nije tako jednostavno, pravo životno iskustvo događa se na način prihvaćanja žrtve', tvrdi.

Otac Dražen-Marijo Vargašević kaže kako je rješenje suočiti se u istini i ljubavi. Istina nije dovoljna, ona razotkriva stvarnost stvari. 'Potrebna je i ljubav. Treba se suočiti sam sa sobom. Važna je savjest, u vlastitoj savjesti spoznati istinu. Priznati si da nisam ja taj oko kojeg se sve vrti', zaključio je.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene