Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josip Balog tvrdi

'Nije istina da su Romi zakinuti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik međimurske Udruge Roma Josip Balog rekao je na konferenciji za novinare u Čakovcu kako nije istina da su Romi zakinuti i da su njihova prava ugrožena.

Balog nije htio komentirati prošlotjednu odluku Europskog suda za ljudska prava po kojoj je Hrvatska kriva za diskriminaciju 15-ero romske djece zato što su odvojena u posebne razrede u osnovnim školama u Orehovici, Podturenu i Macincu, ali je rekao da se zbog te odluke u Međimurju otvorila Pandorina kutija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje bivšem savjetniku MUP-a Merčep: Perković me nezakonito uhitio i pokušao ubiti Slika nije dostupna 'Dobro je više kandidata' Bajs u utrci za predsjednika HSS-a

'Neću govoriti da problema nije bilo, ali ti problemi su sada prenapuhani', rekao je, ističući da glavni problem Roma u Međimurju nije njihova diskriminacija ni segregacija, nego njihovo doseljavanje s ostalih područja bivše Jugoslavije, pogotovo s Kosova i iz Makedonije, a posljednjih ih godina sve više dolazi u Međimurje. Oni rade probleme, ustvrdio je, dodajući da time 'i na 'autohtone' Rome iz Međimurja stavljaju negativno svjetlo'.

'S hrvartskim narodom nije bilo teškoća'

'Autohtoni' Romi u Međimurju žive od 1760. godine i njima je tu dobro. Oni su naučili živjeti s većinskim hrvatskim narodom kroz stoljeća i većih teškoća nikad nije bilo' , izjavio je predsjednik Udruge Roma Međimurja. Balog je među ostalim pozvao županijske institucije i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da nastave programe jer su oni jedini put prema naprijed.

Balogov sin Josip Balog, član akcijskog plana 'Desetljeće za Rome 2005.-2015.', rekao je da je predškolski odgoj ključ svega. 'Tek kad se romska djeca u predškolskim ustanovama pripreme za osnovnu školu, neće imati toliko teškoća zbog jezične barijere, što će povećati broj onih koji završavaju osnovnu školu i upisuju se u srednju školu', ustvrdio je mlađi Balog. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene