Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik međimurske Udruge Roma Josip Balog rekao je na konferenciji za novinare u Čakovcu kako nije istina da su Romi zakinuti i da su njihova prava ugrožena.


Balog nije htio komentirati prošlotjednu odluku Europskog suda za ljudska prava po kojoj je Hrvatska kriva za diskriminaciju 15-ero romske djece zato što su odvojena u posebne razrede u osnovnim školama u Orehovici, Podturenu i Macincu, ali je rekao da se zbog te odluke u Međimurju otvorila Pandorina kutija.

Vezani članci Slika nije dostupna 'S Fadilom bih se družio u stvarnom životu samo da mu se smijem' Slika nije dostupna Matei prijeti kazna zatvora od 3, a njezinom suprugu od 5 i pol godina

'Neću govoriti da problema nije bilo, ali ti problemi su sada prenapuhani', rekao je, ističući da glavni problem Roma u Međimurju nije njihova diskriminacija ni segregacija, nego njihovo doseljavanje s ostalih područja bivše Jugoslavije, pogotovo s Kosova i iz Makedonije, a posljednjih ih godina sve više dolazi u Međimurje. Oni rade probleme, ustvrdio je, dodajući da time 'i na 'autohtone' Rome iz Međimurja stavljaju negativno svjetlo'.

'S hrvartskim narodom nije bilo teškoća'

'Autohtoni' Romi u Međimurju žive od 1760. godine i njima je tu dobro. Oni su naučili živjeti s većinskim hrvatskim narodom kroz stoljeća i većih teškoća nikad nije bilo' , izjavio je predsjednik Udruge Roma Međimurja. Balog je među ostalim pozvao županijske institucije i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da nastave programe jer su oni jedini put prema naprijed.

Balogov sin Josip Balog, član akcijskog plana 'Desetljeće za Rome 2005.-2015.', rekao je da je predškolski odgoj ključ svega. 'Tek kad se romska djeca u predškolskim ustanovama pripreme za osnovnu školu, neće imati toliko teškoća zbog jezične barijere, što će povećati broj onih koji završavaju osnovnu školu i upisuju se u srednju školu', ustvrdio je mlađi Balog. (Hina)