Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objava registra branitelja

‘Nije istina da nitko nije objavio registar ratnika, učinio je to i SAD’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan aktualni i jedan bivši ministar branitelja, zapovjednik obrane Vukovara, šef udruge specijalaca, sveučilišni profesor i njihovi stavovi sučeljeni o vrućoj temi, objavi registra hrvatskih branitelja, do posljednjeg mjesta ispunili su dvoranu i podigli tenzije na iznimno posjećenom okruglom stolu u organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba.

'Tema ovog skupa za mene je završena tema, no to ne znači da ne želim razgovarati o načinu objave Registra. Objava je potrebna jer svi smo svjesni da nas je potkraj rata bilo 350 tisuća, a danas pola milijuna i uvjeren sam da se slažete da su branitelji najčasnija populacija u Hrvatskoj i da pravo da to časno zvanje nosi ne želimo dati svima',  rekao je Predrag Matić. Onima koji kao argument za neobjavljivanje Registra ističu protuzakonitost takvog čina, ministar je poručio:  Trenutno jest, no zakoni postoje da bi se mijenjali.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Dan hrvatskih branitelja U Gradu Vukovaru bijesni zbog Banožića: "Iz njegova kabineta vršili su pritisak" Slika nije dostupna SJEDNICA U KNINU Vlada jednoglasno prihvatila prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata

Bivši ministar Tomislav Ivić nije se složio.

'Zar ćemo podatke o HV-u dati na pladnju stranim obavještajnim službama? Nađite mi jednu zemlju u svijetu koja je to učinila! Što bi se dogodilo da su Amerikanci iznijeli podatke o vojnicima iz Afganistana i Iraka', rekao je Ivić kojemu je, međutim, odmah replicirao profesor Žarko Puhovski.

>> Objava registra: Ministar na konzultacijama kod braniteljskih udruga

'Još je Federativna Jugoslavija 1949. objavila popis partizana, dok su SAD objavile imena sviju koji su sudjelovali u svim proglašenim ratovima, izuzev vojnika na tajnim operacijama', rekao je profesor Puhovski, koji se potom izjasnio za objavljivanje Registra i zbog toga što bi se tim činom “smanjio prostor za laž”.

'Objavimo li popis branitelja, pod dogovorenim uvjetima, popravit ćemo i moralno zdravlje društva i jednu kategoriju društva izvući iz ilegale. Mnogi će se naći u neugodnoj tišini, ali dobitak društva je veći',  kazao je Puhovski.

'Ratnih puteva se ne stidimo'

'Mi branitelji svojih se ratnih puteva ne stidimo, ali oni koji ne vole branitelje čekaju na nas s optužnicima koje za cilj imaju falsificiranje Domovinskog rata', rekao je Đakić. Da se branitelji ne stide svojih ratnih puteva, dao mu je za pravo Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije i dodao:

'Medicinske sestre i kuharice sigurno su pridonijele u ratu, ali ne na isti način kao i onaj tko se borio na prvoj crti. Napravljen je golemi propust što prilikom izrade Registra 2005. za stolom nisu sjedili ratnici nego činovnici', upozorio je Klemm, apelirajući na ministra da se mora razlikovati borbeni i neborbeni sektor.

Branko Borković upozorio je da je Registar, za čiju se objavu zalaže, postao politički problem, te da ga treba staviti u funkciju kako branitelji više ne bi šetali od ureda do ureda i dokazivali tko su”.

'Iako samo 70.000 branitelja koristi stečena prava, ja poznajem čovjeka iz Dugog Sela koji je običnim statusom branitelja dobio darovnicu za poljoprivredno zemljište koje sada prodaje za četiri milijuna eura' upozorio je Mladi Jastreb. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene