Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada podigla trošarine

Nije dugo trajalo: Gorivo opet poskupljuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekujući nastavak trenda pada cijena naftnih derivata Vlada je podigla trošarine za 15 lipa.

No, na svjetskom tržištu došlo je do preokreta. Gorivo ovaj put ne pojeftinjuje pa će s novom trošarinom ovo biti opet udar na džep građana.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Gorivo, ilustracija - 5 neslužbeno Nove cijene goriva od idućeg tjedna: "Ma dobro, meni muž toči - meni je svejedno"

>> Vlada opet uvodi poskupljenja: Idu gore trošarine za gorivo

Prema informacijama koje imam, za razliku od prošlog obračuna kada smo imali primjerice jeftiniji benzin za više od 30 lipa - ovaj put , unatoč drugačijim očekivanjima, litra eurosupera 95 treba poskupjeti za 5 lipa. Kada se tome doda nova trošarina od 15 lipa i PDV koji se obračunava na sve - nova cijena raste na 10 kuna 27. Dosta više od očekivane računice Vlade koja je trošarine tempirala na cijene od prošlogodišnje razine kada su bile ispod 10 kuna. To se ipak neće dogoditi. S druge strane Vlada je već donijela Uredbu o povećanju trošarine.

Plan Vlade nije se ostvario. U novom obračunu ipak će doći do poskupljenja. Najprodavaniji Eurosuper 95 treba poskupjeti 5 lipa. Sa starom trošarinom litra bi iznosila 10 kuna 8 lipa, no s novom čak 10 kuna 27 lipa. Obračun za eurodizel je trebao biti manji za dvije lipe, ali s obzirom na povećanje trošarine dolazimo do cijene od 9 kuna 57 lipa po litri.

Vozačima previše. 'Znači opet će ići na teret građana i ljudi koji se voze i plaćati će skuplje gorivo', kaže jedan nezadovoljan vozač. 'Oni misle samo na sebe i svoj džep, a za građane...', dodaje drugi vozač.

S 15 lipa povećanja trošarine Vladin plan je do kraja godine bio zaraditi minimalno 150 milijuna kuna. Primjerice, samo jučer u jednom smjeru na autocesti Zagreb-Split prošlo je 35 tisuća vozila. Da svako jednom natoči prosječni spremnik od 50 litara - Vladina zarada samo na povećanju trošarine je 420 tisuća kuna.

Turistička sezona svakako bi pridonijela punjenju državne blagajne. Gosti na odmoru možda neće toliko voditi računa o cijenama goriva, no, građani koji svaki dan slušaju o poskupljenjima - sigurno hoće.

Uredba o povećanju trošarina je donesena na prošloj sjednici Vlade. Dakle, to je gotova stvar. No, opet Vlada ima mogućnost da svoju odluku povuče ili stopira na neko vrijeme. S obzirom da cijene ipak nisu pale na očekivanu prošlogodišnju razinu ovo je jedan takav trenutak. Ako Vlada ipak ostane pri svojoj odluci - svakako može očekivati u tom slučaju i nezadovoljstvo građana.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene