Milijan Brkić, Jozo Brkić, Franjo Varga, Blaž Curić (Foto: PIXSELL)
Milijan Brkić, Jozo Brkić, Franjo Varga, Blaž Curić (Foto: PIXSELL)

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku oglasilo se o slučaju Milijana Brkića, osumnjičenog za neovlašteno nadziranje četiri ženske osobe u kraku afere SMS.


"U predmetnom slučaju još nije donesena državnoodvjetnička odluka, niti je dovršeno istraživanje", navodi Općinsko državno odvjetništvo, javlja N1.

Vezani članci Dražen Jelenić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Iz DORH-a objavili: "Rekonstruirali smo nestali spis iz istrage 2011. godine" Davor Božinović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Ministar Božinović: Postoji politička volja da se istraži sve u slučaju Milijana Brkića

U nedjelju je Jutarnji list objavio da potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić neće biti optužen za nezakonito nadziranje četiri ženske osobe, kao ni njegov brat Jozo Brkić te kum Blaž Curić i bivši policijski informatičar Franjo Varga.

Jutarnji je naveo kako do optužnica neće doći, jer rezultati provedenog istraživanja nisu potkrijepili početne sumnje da su počinili inkriminirana kaznena djela.

Nakon što je Franjo Varga procesuiran pod optužbom za izradu lažne SMS prepiske bivšega glavnog državnog odvjetnika i osječkih sudaca za potrebe Zdravka Mamića, kao i slične prepiske za Ivicu Todorića, policija je u pretrazi njegove računalne opreme pronašla i druge zanimljive podatke, pa tako i one koji su se odnosili na SMS prepiske i e-mail korespondenciju određenih ženskih osoba.

Na temelju tih podataka, ali i izjava samog Franje Varge u obrani koju je iznio u osnovnom predmetu, policija je provela kriminalističko istraživanje te je na koncu podnijela kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu u Osijeku.

Tužiteljstvo je potom sredinom travnja, kako je tada priopćeno, otvorilo istraživanje protiv "četvorice hrvatskih državljana" zbog neovlaštenog presretanja računalnih podataka, poticanja ili pomaganja u tom nedjelu i zloupotrebe naprava.

Pritom su se kao oštećene osobe spominjale četiri žene u dobi od 49, 30, 42 i 31 godine. Čim su mediji počeli baratati podatkom da je jedna od oštećenih ženskih osoba bila bivša supruga Milijana Brkića, Karmen Brkić, ona se sama obratila javnosti priopćenjem u kojem je spomenute optužbe nazvala sramotnim konstrukcijama.

Druga osoba čiju je korespondenciju Varga, prema optužbi, nadzirao po Brkićevu zahtjevu, načelnica je jedne općine u Dalmatinskoj zagori.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić također je rekao kako odluka još nije donesena.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u nedjelju je odbio komentirati napise oko afere SMS, poručivši da kao ministar ne zna i ne može govoriti o istragama koje provodi policija i DORH. (MT/Hina)