Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Par klikova do minusa

'Nije bitno tko ste i što radite, ako vas mogu hakirati - hakirat će vas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li da vas samo nekoliko neopreznih klikova na računalu može ostaviti s minusom na računu? Hakerski napadi sve su češći, a građani u Hrvatskoj daleko su od opreznih.

Tek svaki peti Hrvat svoje računalo štiti lozinkom, no ni oni nisu dovoljno oprezni. Njih 90 posto postavi slabe i lako predvidive lozinke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta"

Uzastopni niz brojeva ili pak četiri jedinice najgore su lozinke kojima možete zaštititi svoje računalo. Izbjegavajte i datume rođenja članova vaših obitelji, kao i englesku riječ password.

'Često mijenjajte lozinke, neka budu komplicirane - s više brojki te malih i velikih slova. Također, dobro pazite koje podatke javno objavljujete te kome će oni biti dostupni', kaže Armin Dinar, stručnjak za cyber sigurnost u jugoistočnoj Europi.

Jer kada netko dođe do vaših podataka, otvoren mu je put i prema vašim financijama. Bankovne račune moguće je isprazniti u samo nekoliko minuta.

Svaka druga osoba u Hrvatskoj nekome otkrije svoj PIN, a gotovo polovica Hrvata uopće ne skriva svoj PIN za vrijeme podizanja novca na bankomatu.

Surfate po porno stranicama? Ovo bi vas moglo zabrinuti...

'Prilika sve određuje. Hakirat ću te ako mogu, pa ću poslije vidjeti za što mogu iskoristiti podatke. Nije bitno gdje ste, kojim se poslom bavite. Ako možete biti hakirani, bit ćete hakirani', kaže Rafal Jaczynski, stručnjak za cyber sigurnost u srednjoj i istočnoj Europi.

Najtraženiji haker na svijetu, Evgenij Mihajlovič Bogačev, zaradio je stotinu milijuna dolara uz pomoć virusa koji je krao podatke bankovnih računa i lozinki. FBI za informacije o njemu nudi čak 3 milijuna dolara.

'Terorističke ćelije ciljano napadaju određene instalacije i infrastrukture. Na oprezu moraju biti i telekomi i opskrbljivači električnom energijom, jer se napadi na državu odvijaju i ovim putevima', dodaje Dinar.

Od zabave pojedinaca do prijetnje za najmoćnije sile svijeta. Računalni kriminal pošast je koje se - treba paziti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene