Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekipa Nove TV uspjela je pronaći Nijaza Čauševića - Medu. Opovrgnuo je da je telefonski priznao sudjelovanje u ubijanju devetnaestero djece u Sijekovcu kod Bosanskog Broda, 1992. godine. Tvrdi da za ubijenu djecu nije nikada čuo te da mu netko sve smješta.


'Nisam kriv sigurno jer ima ljudi koji mogu posvjedočit da nije bilo genocida i da nije bilo maltretiranja', kaže Nijaz Čaušević Medo.

Vezani članci Mozgalica Možete li pronaći medvjedića bez mašne? Nitko nije uspio za manje od 15 sekundi, provjerite jeste li genijalac Slika nije dostupna U SAD- u bili treneri i krupjei: Obama izručuje osumnjičene za zločin u Srebrenici

Nijaz Čaušević danas živi i radi u Kavranu nedaleko od Pule, a obitelj mu živi u Slavonskom Brodu. Kaže da je protiv njega pokrenuta propaganda.

Laž je kaže Medo i da je 1992. godine bio pripadnik HOS-a, tvrdi da je kao zapovjednik 1. interventne satnije 101. bosanskohercegovačke brigade, osobno osiguravao autobus.
Prema njegovim saznanjima, izbjeglice su sretno stigle na svoje odredište. 

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske ne može uhitit nikoga na temelju optužbi udruga poginulih i nestalih iz Bosanskog Broda, mora postojati suradnja sa ministarstvom unutarnjih poslova BiH. BosanskoHercegovačko tužiteljstvo još uvijek nije podiglo nikakve optužnice, tako da je pitanje hoće li se krvnici iz Sijekovca ikada naći iza rešetaka. 

Iako je Tomićeva udruga Čauševića prijavila, protiv njega zasad nije pokrenuta nikakva istraga. Navodno postoji i snimka Nijazovog priznanja no do nje nismo uspjeli doći. Na pitanje hoće li Bosna i Hercegovina od Hrvatske zatražiti Medino izručenje, u tužiteljstvu nisu htjeli odgovoriti.

'Osam godina mi već pokušavaju nešto utjerati, a ne mogu ništa istjerati', kaže Nijaz.

On smatra da je nevin i bez ikakvih briga uskoro će dočekati hrvatsku vojnu mirovinu.