Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oslobađanje šest stranih talaca, među kojima je i Hrvat Jurica Ruić, a koje je prošli mjesec oteo glavni separatistički pokret Pokret za emancipaciju delte Nigera (MEND) u Nigeriji, odgođeno je iz logističkih razloga.


"Trebali su biti oslobođeni danas (u petak) ali smo tražili helikopter koji nam je odbijen. Sada razmatramo opcije", stoji u e-mailu koji je glasnogovornik MEND-a poslao agenciji France Presse.

Vezani članci Slika nije dostupna Jurica Ruić i kolege stigli u Rim Slika nije dostupna Oteta još dvojica Hrvata u Nigeriji

Početkom svibnja MEND je preuzeo odgovornost za otmicu šest stranaca - četiri Talijana, jednog Amerikanca i jednog Hrvata - s naftne platforme američke tvrtke Chevron u državi Bayelsa, te je najavio oslobađanje 30 svibnja ako budu zadovoljeni određeni uvjeti.

Oko 180 stranaca - uglavnom zaposlenici naftnih tvrtki u Nigeriji - otele su naoružane skupine u proteklih 18 mjeseci. Većina ih je oslobođena nakon nekoliko dana ili tjedana.

Istodobno se doznaje da su naoružani muškarci u petak oteli još tri stranca iz rezidencijalnog dijela indonezijske kemijske tvrtke Indorama u naftnom području Nigerije, objavio je šef policije u državi Rivers.

"Dogodio se napad na rezidencijalni dio Indorame, tri su osobe otete", kazao je Felix Ogbaudu. Za sada nije poznato čiji su državljani oteti stranci.