Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebna revizija pretvorbe

'Ni Tito se u crkvene odnose nije tako umiješao kao HDZ'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin izjavio je danas u Puli na konferenciji za novinare govoreći o slučaju Dajle i povratu nekretnina talijanskim benediktincima da će sve završiti presudom u Strasbourgu i tada će fratri iz Praglie dobiti, bojim se, ne 186 hektara, koliko im je nudio Bozanić, nego 586 hektara, koliko ima posjed u Dajli.

Rekao je kako ni jednima ni drugima ne bi dao ništa jer je riječ o optanskoj imovini, no politikantstvo može proći u Hrvatskoj, istaknuo je, izražavajući sumnju da će ono proći u Strasbourgu.

Smatra da je u tom slučaju središnje pitanje jesu li benediktinci dobili opciju ili otpust iz jugoslavenskog državljanstva i jesu li, ako su bili protjerani, samo napustili bivšu Jugoslaviju, bez ikakave druge opcije.

'Ako se namiruje ratna šteta s Kraljevinom Italijom, fašističkim falangama, jesu li samostani u vlasništvu Vatikana, točnije njihovih redova, mogli biti predmetom optanske imovine. Teško. Takve sporazume bivša Jugoslavije nije potpisala sa Svetom Stolicom, nego im je dobra jednostavno nacionalizirala. Ali pošto su fratri, lakomi kao i svećenici, nešto dobili od Italije, ne bih im vratio ništa', rekao je potpredsjednik Istarskog demokratskog sabora.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Nakon Milanovića Raspada se SDP-ova koalicija, otpale već tri stranke: ''Izgurali su nas'' Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

'Tito je imao bolje odnose s Vatikanom nego Jadranka Kosor'

Ustvrdio je kako slučaj Dajla služi za napad na kardinala Josipa Bozanića te da iza toga stoji HDZ jer, kako je dodao, ne primiti Bozanića kad i biskupa porečko-pulskoga Ivana Milovana i ne ići u Mariju Bistricu, nego na Trsat govori da Dajla služi za napad na Bozanića, koji i dijelu zagrebačke kurije nije po volji. Dajla je samo okidač, rekao je, dodajući kako su se u toj bitki Jadranka Kosor i HDZ koristili ponajprije HRT-om.

'To je dovelo do toga da se može reći da je Tito imao bolje odnose s Vatikanom nego Jadranka Kosor. Ni Tito se u crkvene odnose nije tako umiješao kao HDZ, iako je lakomost popova dovela do toga da su u 15 dana sami napravili više štete nego što su im je učinili komunisti - ateisti u 50 godina', ustvrdio je Kajin.

Na konferenciji za novinare govorio je i o turističkome zemljišitu, pri čemu je istaknuo da je 'saga oko njega, gora od sage o Dajli'.

'Svakoj velikoj turističkoj kući u Istri, pretvorenoj bez i jedne kune onoga koji slovi kao titular, država je u zadnjih 15 godina po osnovi turističkog zemljišta poklonila između 50 i 100 milijuna eura. Ako je ministar pravosuđa ispravno nonšalantno poništio denacionalizaciju Dajle, ne vidim zašto se ne bi ratne profitere jednako elegantno kroz reviziju pretvorbe i privatizacije lišilo vlasništva i deposedirali iz tvrtki koje su stekli bez i jedne kune', kazao je Kajin. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene