Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj je ili previše odlikaša ili premalo škola po njihovu ukusu - kako inače objasniti fenomen da su tijekom prijava za upis u srednje škole i oni s prosjekom pet nula ostajali ispred vrata, uglavnom gimnazija.


I nije to jedini zabrinjavajući podatak. Srednje će škole ove godine pogoditi i pad broja učenika. Pretpostavlja se da će biti upisano čak 123 razreda manje. Ni čiste petice nisu uvijek dovoljne. U zagrebačkoj XV. gimnaziji na čekanju je stotinjak učenika, svi odlikaši, rijetki imaju jednu četvorku. Za sve njih u popularnom MIOC-u nema mjesta. U strukovnim školama takvih problema nemaju. Za zagrebačku Prehrambeno-tehnološku školu zanimanje je općenito veće nego lani, ali za mesare ni ove godine nema otimanja.

Opet pritisak na gimnazije

Vezani članci Radovan Fuchs Grad Zagreb i Zagrebačka županija prelaze na C model nastave, Zvonimir Šostar objasnio na koga se sve to odnosi Testiranje na koronavirus, ilustracija Bandić najavio testiranje učenika i nastavnika u Zagrebu: "O rezultatima ovise buduće mjere"

I ove godine najveći je pritisak na gimnazije. Zanimanje za strukovne škole sve više ovisi o potrebama tržišta, ali samo ako je struka isplativa. Mnogi vjeruju da im dobar posao i status može osigurati gimnazije. Ali ne mogu vjerovati da im petice za upis nisu dovoljne.

Više u video prilogu.