Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezavisni hrvatski sindikati otvorenim pismom pozvali su sve nacionalne sindikalne središnjice na dogovor uoči pregovora Hrvatske s EU o Poglavlju 19., a koje se odnosi na zapošljavanje i socijalnu politiku.


Pozivajući sindikate na nadilaženje međusobnih razlika, sučeljavanja i nesuglasica, NHS je istaknuo potrebu da u te razgovore uključe svoje najsposobnije i najkompetentnije ljude.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković pred prosvjetnim sindikatima (Foto: Dnevnik.hr) Evo kako je Plenković o štrajku govorio na njegovu početku - "Ma predložit ćemo da plaća bude 100 posto veća..." Vilim Ribić, Andrej Plenković (Foto: B. Filić, I. Kralj/Pixsell) Vilim Ribić o detaljima maratonskog sastanka s Vladom: "Prijetili smo prekidom pregovora ako se Plenković ne pojavi!"

Na moguće pogreške oko tog pitanja nemamo pravo, a kad bi se suočilo sa njihovim posljedicama, ne bi nam ih oprostilo niti hrvatsko radništvo, ističu u NHS-u.

Poglavlje 19. traži od nas zajedništvo i ono je prvi u nizu ispita
zrelosti kojima će biti podvrgnute sindikalne središnjice i sindikati, ističe se u pismu.

Nakon tog poglavlja sindikate slični ispiti zrelosti očekuju i pri
najavljenim izmjenama Zakona o radu, donošenju Zakona o minimalnoj plaći, izmjenama Zakona o privatizaciji i donošenju Zakona o organiziranom radničkom dioničarstvu i drugim, za radnike važnim, pitanjima.