Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezavisni hrvatski sindikati u otvorenom pismu od ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića zatražili su da već u najraniju fazu najavljene zdravstvene reforme uključi predstavnike sindikata, poslodavaca, umirovljenika i udruga pacijenata.


Jedino takav zajednički rad, prema njihovu mišljenju, može dati kvalitetne, održive i društveno prihvatljive promjene u zdravstvenom sustavu.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Svi građani imati će pravo korištenja naknade za troškove putovanja' Slika nije dostupna Milinović počinje gradnju obiteljske kuće u Gospiću

Sindikalci su podsjetili na dosadašnja loša iskustva, kada su u pripremi reformi socijalni partneri bili uključivani tek u kasnijoj fazi, te su naglasili kako očekuju da se to ne ponovi.

Sustav zdravstva mora, uz počivanje na solidarnosti, biti i socijalno pravedan, te omogućavati svima jednako pravo na preventivu i liječenje. Nikome zbog slabijeg imovinskog stanja ne smije državni sustav zdravstva uskratiti ili u smanjenom opsegu pružiti zdravstvenu uslugu i pomoć.

Također, u tom sustavu nitko ne može imati prednost pri primanju usluge ili njenoj kvaliteti zbog toga jer je bogatiji ili društveno moćniji i utjecajniji, poručili su sindikalci.