Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezavisni ljevičari:

'Vlada ne želi progon ratnih profitera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očito je da između HDZ-a i SDP-a postoji suglasnost da se ne hvataju lopovi, rekao je Branko Vukšić.

Nezavisni ljevičari prozvali su u utorak Vladu da se ne želi obračunati s ratnim profiterima i tajkunima koji su nezakonito stekli imovinu, jer je odbila njihov prijedlog zakona po kojemu bi Porezna uprava imala obvezu utvrđivati očiti nesrazmjer između prihoda i imovine poreznih obveznika.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Na Vladino objašnjenje da je takvo postupanje poreznika već omogućeno kroz Opći porezni zakon, zastupnici Nikola Vuljanić i Branko Vukšić odgovaraju kako postupanje po toj odredbi ne bi smjelo biti tek mogućnost, nego obveza Porezne uprave.

"Očito je da između HDZ-a i SDP-a postoji suglasnost da se ne hvataju lopovi", komentirao je Vukšić činjenicu da je za očit nesrazmjer imovine i prihoda kažnjen vrlo mali broj poreznih obveznika. Uvjeren je da je riječ o desecima tisuća neistraženih slučajeva te da dvije velike stranke kroz nepostupanje Porezne uprave "štite svoje tajkune i ratne profitere".

Vukšić, Linić i Vuljanić predstavili svoj preimenovani zastupnički klub

I Vuljanić smatra da Porezna uprava postupa samo u slučajevima u kojima procijeni da je politički oportuno. Podsjetio je kako je zakonski prijedlog ljevičara išao za tim da se imovina, kojoj se ne može utvrditi porijeklo, oporezuje stopom od 45 posto, uz zatezne kamate od dana kad je stečena.

Na Vladin argument da je predložena stopa preniska, odgovorio je kako je Vlada mogla predložiti i veće stope, od 60, 75 ili 140 posto, ali da Vlada "uopće ne želi razgovarati". "Nigdje u svijetu ne može se dogoditi da ujutro kupite automobil čija je vrijednost daleko iznad vaše platežne moći, a da vam poslijepodne ne pokucaju poreznici i pitaju otkud vam novac'", istaknuo je Vuljanić.

Napomenuo je kako je sličan zakon predlagao i u vrijeme HDZ-ove vlasti, ali da ni tada nije dobio podršku. "Ako Vlada ne želi progoniti poreznu evaziju, neka to glasno kaže, neka podvuče 'putinovsku' crtu i proglasi, 'ko je jamio jamio, odsad ćemo pošteno'. No, oni ni to ne žele učiniti, nego odbijaju priliku da im se pomogne", ustvrdio je Vuljanić.

Podsjetio je i da je u Poreznoj upravi ustanovljen novi odjel za sprječavanje poreznih utaja i prjevara, ali da "nitko ne zna što oni zapravo rade". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene