Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Nezaposlenost i korupcija najveći problemi Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korupcija je, po mišljenu gotovo 2.500 građana koji su sudjelovali u anketi Ministarstva pravosuđa, drugi najveći hrvatski problem, odmah iza nezaposlenosti.

U internetskoj anketi koja se u poslijednih tjedan dana mogla ispuniti na stranicama ministarstva i vladinim društvenim mrežama korupcija je prepoznata kao veći problem od lošeg gospodarskog stanja, siromaštva i lošeg standarda, rada vlade te kriminala općenito. Građani su kao ozbiljnije probleme istaknuli i nedostatak mogućnosti za mlade, niske plaće i loš obrazovni sustav.

Po mišljenju ispitanika najodgovorniji za stupanj korupcije su političari, koji od nje imaju i najviše koristi, dok su odmah iza njih službenici i državni dužnosnici. Da je korumpirani političar najveća prijetnja društvu, opasniji od ucjenjivača, seksualnog prekršitelja ili utajivača poreza, vjeruje više od 43 posto ispitanih, a slijede korumpirani sudac (26,58 posto) te korumpirani službenik ili državni dužnosnik (17,25 posto).

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

>> Vrhovni sud Kobaku i ostalima smanjio zatvorske kazne

Više od 55 posto anketiranih smatra da je najčešći oblik korupcije zlouporaba položaja i ovlasti, s gotovo 23 posto slijedi 'namještanje' poslova i drugi oblici pogodovanja, dok je na trećem mjestu primanje i davanje mita.

Rezultati pokazuju da je korupcija najprisutnija na lokalnoj razini javne uprave, zatim u sudstvu, političkim strankama, inspekcijskim službama i velikim domaćim tvrtkama. Gotovo 42 posto ispitanih tvrdi da takva saznanja temelji na vlastitom iskustvu, a nešto manje od 41 posto na iskustvima poznanika, prijatelja i obitelji. Samo 17 posto ispitanih odgovorilo je da je stav o najkorumpiranijim područjima steklo informacijama iz medija.

Ipak, više od 34 posto ispitanih odgovorilo je da ne bi prijavili slučaj korupcije, uglavnom zbog toga što vjeruju da od toga ne bi bilo nikakve koristi. Kako bi se korupcija uspješnije suzbijala po mišljenju više od 63 posto ispitanih potrebno je postrožiti zakone i presude, a dobrodošla je i 'antikorupcijska promidžba' u krugu obitelji, poznanika ili prijatelja.

Kako je anketu pogledalo više od četiri tisuće ljudi, od kojih ju je 2469 u cijelosti ispunilo, u ministarstvu zaključuju da je odaziv građana bio dobar. Ističu da je jedan od osnovnih ciljeva provedene ankete izrada smjernica za unaprjeđenje novog Akcijskog plana uz strategiju suzbijanja korupcije, operativnog dokumenta nacionalne antikorupcijske politike.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene