Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provedeno istraživanje

Nezaposleni vjeruju kako prekvalifikacijom i dodatnom edukacijom mogu do posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polovica nezaposlenih vjeruje da će uz dodatnu edukaciju i prekvalifikaciju brže do posla.

Vrijeme nezaposlenosti itekako je aktivno onim pojedincima koji ga koriste za pohađanje dodatne edukacije ili stjecanje drugih vještina koje bi im mogle olakšati zapošljavanje. U anketi provedenoj na više od 700 ispitanika, koju je proveo portal MojPosao, istraženo je što građani najčešće poduzimaju kako bi se lakše zaposlili.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

>> 'Šaljete poruku: Sretni ste ako ćete uspjeti naći posao za 1.600 kuna'

Prema rezultatima ankete, 62 posto ispitanika posegnulo je za nekom mjerom koja bi im omogućila lakše zapošljavanje. Među tim ispitanicima, njih 34 posto, odabralo je dodatnu edukaciju kao mjeru koja bi im olakšala zapošljavanje.

Među odabranim dodatnim edukacijama, ispitanici su završili tečajeve stranog jezika, tečaj za računovođu, tečaj za voditelja projekata financiranih iz EU fondova te poslijediplomski studij.

Jedni su se javili na sve besplatne edukacije, dok drugi tvrde kako su njihove godine prava barijera u pronalasku posla, bez obzira na dodatnu edukaciju.

Prekvalifikaciju je odabralo 16 posto ispitanika, uglavnom zato što smatraju da ‘njihova struka nije dovoljno tražena ili cijenjena’. Neka od zanimanja za koja su se ispitanici prekvalificirali su njegovateljica i varioc.

Mjera samozapošljavanja bila je rješenje za 12 posto ispitanika. To su ispitanici koji smatraju da im jedino samozapošljavanje nudi 'budućnost i mogućnost pristojne zarade'. 'Bolje je raditi sam za sebe 24 sata za normalnu plaću, nego za nekog drugog 24 sata i strahovati hoćeš li biti plaćen za odrađeni posao ili ne?', smatra jedan od ispitanika.

Gotovo trećina ispitanika (31 posto) samo se javlja na oglase za posao, odnosno ne posežu za dodatnim mjerama koje bi im olakšale zapošljavanje. U pitanju su visokoobrazovani ili ispitanici koji za takve mjere nemaju novca.

Posao ne traži 6 posto ispitanika, a većinom je riječ o zaposlenima ispitanicima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene