Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić osudila percepciju

'Nezaposleni muškarac je socijalni problem, a nezaposlena žena - domaćica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić poručila je na međunarodnoj konferenciji u Prištini da obrazovanjem žena ne profitiraju samo one nego društvo u cjelini.

Dodala je kako viša razina obrazovanja ženama donosi i bolju kvalitetu života. Konferenciju pod nazivom "Partnerstvo za promjene: Jačanje uloge žena" otvorila je kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga, a na konferenciji, među ostalima, među sudjeluju bivša američka državna tajnica Madeleine Albright i zamjenica bugarskog ministra obrane Avgustina Cvetkova, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest" Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan

>> Njemačka: Ženama plaće 22 posto manje nego muškarcima

"Nezaposlenog se muškarca tretira kao socijalni problem, a nezaposlena žena je naprosto domaćica", rekla je ministrica Pusić, naglasivši kako je ključno mijenjati takvu percepciju i boriti se za jednakost spolova. Po njezinim riječima, borba za jednakost počinje u obitelji, a nastavlja se kroz obrazovanje i izgradnju društvenih vrijednosti. Podsjetila je i kako postoji visoka korelacija između jednakosti spolova i ekonomskog razvoja te navela kako žene reinvestiraju 90 posto svojih prihoda u obitelj, dok muškarci reinvestiraju maksimalno 40 posto svojih.

Pusić se na konferenciji osvrnula i na važnost političke zastupljenosti žena, počevši od lokalne razine, što se, kako je rekla Pusić, može osigurati i kvotama, jer će tako biti vidljivije i lakše će se izboriti za veću zastupljenost i na nacionalnoj političkoj razini, ali i u medijima te javnom životu uopće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene