Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezaposlene osobe u Hrvatskoj gotovo dvostruko manje odlaze na sistematske zdravstvene preglede i znatno manje provjeravaju krvni tlak i šećer u krvi, pokazuje istraživanje objavljeno u novom tematskom broju časopisa Croatian Medical Journal posvećenom siromaštvu i ljudskom razvoju.


Istraživanje je pokazalo da i nezaposleni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa rjeđe odlaze kod liječnika nego njihovi zaposleni kolege, te se znatno rjeđe cijepe od gripe unatoč tome što imaju kroničnu bolest.

Vezani članci Zagađeni zrak u Zagrebu Opet smanjena kvaliteta zraka: Ističu se četiri hrvatska grada Preventivni pregledi su pola zdravlja Pobrinite se za sebe: Znate li što je uz tjelovježbu i pravilnu prehranu možda još i važnija sastavnica očuvanja zdravlja?

Tako se pokazalo da u korištenju preventivnih mjera zdravstvene zaštite postoje bitne razlike, iako je jedan od glavnih ciljeva javnozdravstvene politike jednaka dostupnost zdravstvene zaštite svima.

Jedino istraživanje koje se dosad u svijetu bavilo tim pitanjem
provedeno je u Australiji, a došlo je do sličnih rezultata, tj. da je preventivna zdravstvena zaštita manje dostupna nezaposlenim osobama.

Istraživači iz Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar' u zaključku ističu kako bi jedan od glavnih uzroka rjeđeg korištenja preventivne zdravstvene zaštite mogli biti psihološki problemi nezaposlenih, poput depresije i tjeskobe.

Stoga bi zdravstveni sustav morao posvetiti dodatnu pozornost socijalno ugroženim skupinama poput nezaposlenih osoba, ističe se u zaključku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju