Obavijesti Pretražite Navigacija
Nestalo sedam kontejnera

Nestao radioaktivni kobalt, oprez na granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nestanka radioaktivnog kobalta u Poljskoj, traži se pojačan nadzor i na hrvatskim granicama.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) predložio je pojačani carinski nadzor na hrvatskim granicama nakon što je od Državne uprave za zaštitu i spašavanje primio obavijest da je u Poljskoj otkriveno da nedostaje sedam olovnih kontejnera s radioaktivnim kobaltom.

Pročitajte i ovo Kuća horora u Poljskoj - 1 Cure novi stravični detalji Strahuju da bi moglo biti još mrtvih beba: Otac iz horor-kuće u Poljskoj odgovoran je za preranu smrt supruge? Ilustracija Za sve je krivo žito Ukrajina neugodno iznenađena potezom Poljske: "Neke nacije glumile su solidarnost"

>> Pokrenuta peticija 'NE radioaktivnom otpadu u srcu Zagreba!'

DC 112 je jučer popodne primio informaciju ECURIE sustava (za rano obavještavanje u slučajevima radiološke ili nuklearne uzbune) da su inspektori poljske Nacionalne agencije za atomsku energiju (NAEA) utvrdili da u napuštenoj talionici u Lubinu, Poljska, nedostaje sedam olovnih kontejnera s radioaktivnim kobaltom. DC 112 je primljenu obavijest dostavio u Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS).

Zbog mogućnosti da će se navedeni kontejneri pokušati uvesti u Republiku Hrvatsku, Zavod je o tome obavijestio Carinsku upravu u Ministarstvu financija. Predloženo im je da carinski službenici pojačaju nadzor na graničnim prijelazima, koriste raspoloživu opremu za otkrivanje nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala te obrate posebnu pozornost na olovne kontejnere, kaže se u današnjem priopćenju DUZS-a.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene