Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U proteklih tjedan dana u Hrvatskoj je nestalo čak osam maloljetnika! Policija za njima intenzivno traga.


Jedan je nestali maloljetnik pobjegao od kuće, a svi ostali iz popravnih domova. Razlozi su gotovo uvijek isti. 'Jednostavno ne želim biti doma, želim malo više uzbuđenja, malo više akcije', rekao je jedan maloljetnik koji je bježao od kuće. Ovaj mladić sada živi u popravnom domu. Od kuće je bježao već tri puta.

Vezani članci Kuća u kojoj živi Ivo Žinić Mislav Bago o slučaju Žinić: "HDZ-ovci su zgroženi". U međuvremenu otkriven još jedan nevjerojatan detalj afere Ivo Žinić Žinić ne želi govoriti o skandalu: "Kuću sam dobio kao i svi beskućnici. Plenković? Nisam s njim razgovarao o povjerenju"

'Ako govorimo o mladima koji bježe iz doma obično je to neprilagodba na život u domu ili nesređeni obiteljski odnosi - ako govorimo o kući', rekla je Ana-Marija Vojković iz MUP-a. Svake godine policija u Dom za odgoj djece i mladeži u Zagrebu dovede oko 500 djece koju zatekne na ulicama same. S njima onda radi niz pedagoga, sociologa i odgajatelja.

'isti ti naši štićenici kažu - evo da vas nije bilo, tko zna što bi bilo s nama, spasili ste nas, to je bilo to vrijeme, kad nismo razmišljali, kad ste nam vi bili jedini oslonac', ispričao je Božo Vrkljan, ravnatelj Doma za odgoj djece i mladeži Zagreb. Jer, odrastanje je vrlo teško, kažu psihijatri.

>> U tjedan dana nestalo čak 6 tinejdžera!

'Srednja škola, sve je danas stresno. To je nova sredina, novi ljudi, puno odnosa se tu uspostavlja', rekla je dr. Ljiljana Škrinjarić, psihijatrica. Mladić s početka naše priče kaže da to više ne bi ponovio. 'To sam tri puta napravio i vidim da mi to više ne treba u životu', zaključio je mladić. Stručnjaci stoga apeliraju na sve roditelje - pazite na svoju djecu. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.