Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tranzitni centar

NAKON VIŠE OD 6 MJESECI i 350.000 IZBJEGLICA Nestaje i zadnji trag balkanske izbjegličke rute kroz Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehničari javnih službi i privatnih tvrtki u Slavonskom Brodu u petak rade na demontaži privremenog Zimskog tranzitnog centra za migrante u tamošnjoj Industrijskoj zoni Bjeliš.

Prostor nekadašnjeg skladišta naftnih derivata posljednji tehničari i oprema trebali bi napustiti za desetak dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hladno jutro u kampu U Slavonski Brod stižu migrantima Slika nije dostupna I dalje se očekuje pritisak IZBJEGLICE U HRVATSKOJ Od ponoći do 15 sati stiglo gotovo 6000 izbjeglica, dosad ukupno 309.578 migranata

Zimski tranzitni centar otvoren je 3. studenog 2015. kao odgovor na hitne humanitarne potrebe u zbrinjavanju tisuća izbjeglica i migranata koji su se balkanskom rutom kretale od Bliskog istoka prema Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i drugim zemljama. U tom je tranzitnom centru tijekom šest mjeseci zbrinuto nekoliko stotina tisuća ljudi.

Kroz tranzitni centar prošlo gotovo 350.000 ljudi

"Trudili smo se da budemo krajnje profesionalni, odgovorni i da pomognemo ljudima u nevolji. Tu je bilo 26 raznih međunarodnih organizacija koje su se pohvalno izrazile o našem radu. Kroz Hrvatsku je ukupno prošlo preko 640.000 ljudi, a 347.000 kroz Slavonski Brod, i nije bilo nikakvih incidenata. A ukoliko međunarodna situacija bude nalagala da se ponovo odrede neke lokacije, možda Bjeliš opet bude u funkciji", rekao je Ante Zovak, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske.

Prve najave gradnje privremenog centra u Slavonskom Brodu stigle su u listopadu i zabrinule mnoge Brođane, prije svega zbog prizora nereda u sličnim centrima u Grčkoj, kao i prizori u prvim danima preusmjeravanja izbjegličke krize kroz Hrvatsku. Na kraju je osjećaj empatije Brođana za ratne stradalnike, što su i sami bili prije 20 godina, ipak bio jači.

U novinskim kronikama zabilježen ostaje tek jedan neuspio prosvjed s manje od stotinu sudionika čija nacionalistička retorika nije dobila podršku većine, te dva-tri pokušaja stvaranja panike kroz plasman neistinitih vijesti o pojavama zaraznih bolesti koje su navodno donijeli migranti. Suzbijanju dezinformacija pomogla je dobra organizacija rada Centra i otvorenost svih službi za medije.

U Slavonskom Brodu rođeni i Muhamed Hrvoje i Kroacija

Zdravstvenu situaciju ljudi koji prolaze kroz Centar sličnu domaćoj populaciji ocijenila je u više navrata, Maja Grba Bujević, načelnica kriznog stožera ministarstva zdravlja. Tako su su u proteklih sedam i pol mjeseci izbjegličke krize u Hrvatskoj zabilježena dva smrtna slučaja: jedan u vrijeme funkcioniranja prihvatnog centra u Opatovcu, a drugi u Slavonskom Brodu. U oba slučaja radilo se o osobama s kroničnim oboljenima.

Vedra strana izbjegličke krize je rađanje beba, a bilo ih je čak šest, sve bebe rođene su u Slavonskom Brodu. Prva je rođena 5. studenog, a posljednja 24. veljače. Prema riječima liječnika Josipa Barišića, šefa Odjela za ginekologiju i porodništvo, za liječnike i medicinske sestre ti porodi bili su izazov, jer su sve obitelji željele nastaviti put prema zapadu Europe što prije, a to bi i činile.

Muhamed Hrvoje i Kroacija dva su dječja imena kojima su se neki od roditelja na emotivan način zahvalili svima u Hrvatskoj za pruženu pomoć.

Privremeni volonteri, a trajni kumovi

Cijelu situaciju emotivno, ali i s puno konkretnog rada proživjela je i Andreja Dorić, Brođanka koja je sedam i pol mjeseci volontirala u Crvenom križu. Andreja je postala i kuma dječaku Abdul Rahman Al Oubeidu, posljednjoj bebi čija je majka u slavonskobrodsko rodilište stigla iz izbjegličkog centra.

"Teško je još bilo što reći o proteklom periodu, još sam preplavljena emocijama, jer danas iz Slavonskog Broda odlazi dio kolega volontera s kojima sam surađivala. U svakom slučaju, odradili smo posao za koji neki od nas nikad ni pomislili nisu da će ga raditi", kaže Andreja koja je i dalje u kontaktu s obitelji svog kumčeta i redovito putem društvenih mreža razmjenjuju fotografije bebe koja dobro napreduje.

U vrijeme kada je izbjeglički val bio najjači u Zimskom tranzitnom centru za migrante dnevno je bilo angažirano i do 500 osoba kroz poslove u javnim službama (policija, zdravstvo, Državna uprava za zaštitu i spašavanje) i nevladinim organizacijama. Među njima bilo je i 300 osoba koje su u Centru radile kroz sustav javnih radova.

Poslijednja skupina od 62 migranta iz Slavonskog Broda u redovne hrvatske centre za smještaj migranata otišla je u srijedu, 12. travnja.

Hrvatski Crveni križ objavio je kao nastavlja svoju redovnu aktivnost i na ovim lokacijama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene