Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kobnu nesreću ipak uzrokovao kvar na autobusu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riješena je nepoznanica kako su se otvorila vrata školskoga autobusa pri čemu su stradale dvije učenice, od kojih jedna smrtno dok je druga još uvijek u ozbiljnom stanju. Čini se da je vrata otvorio gumb na vozačevoj kontrolnoj ploči.

Prema nalazu Darka Konjevića, stalnoga sudskog prometnog vještaka koji je dostavljen predsjedniku Županijskog suda u Požegi Branimiru Miljeviću, 'isključena je mogućnost da su djeca mogla sama otvoriti stražnja vrata autobusa i najvjerojatniji uzrok otvaranju je udarac mjenjača o komandnu ploču i dugme koje otvara vrata, bilo da je mjenjač direktno udario ili pak ruka koja je držala ručicu mjenjača'.

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo Ilustracija Kod Pleternice Netko je iz kapelice ukrao crkveno zvono: Policija traži kradljivca

Miljević je kazao kako je nakon tehničkog pregleda vozila utvrđeno da se stražnja vrata, odakle su ispale dvije učenice iz autobusa, nisu mogla otvoriti s nutarnje strane te je isključena mogućnost da su ih djeca mogla sama otvoriti.

Objasnio je kako je mjenjač mogao udariti o komandnu ploču u petoj brzini ili pak ruka vozača u trećoj brzini jer je riječ o vozilu starije proizvodnje te u tijeku duže uporabe ta ručica ima i duži put za pet-šest centimetara.

>> 'Moja kćer je mrtva jer se ne vodi računa o ispravnosti autobusa' 

Miljević je istaknuo kako je kod suvremenijih autobusa isključena mogućnost da mjenjač može dodirivati komandnu ploču.

U nesreći što se dogodila kod Frkljevaca iz školskog autobusa ispale su dvije učenice. Četrnaestogodišnja učenica iz Zagrađa jučer je preminula od posljedica ozljeda, a druga je zbog teških ozljeda prebačena u Kliničku bolnicu u Zagrebu.

Autobus, koji je iz obližnjih sela Frkljevaca, Bučja i Zagrađa
prevozio učenike u školu, bio je star gotovo 20 godina.

Prema riječima Dalibora Bauera, zamjenika načelnika požeško-slavonske Policijske uprave, izvanrednim su pregledom u Stanici za tehnički pregled u Požegi bili utvrđeni pojedini tehnički nedostatci, odnosno neispravnosti - od uređaja za kočenje do uređaja za osvjetljivanje i svjetlosnu signalizaciju. 

Zbog toga je autobus, dodao je, isključen iz prometa skidanjem registarskih pločica. Isto tako bilo je utvrđeno da mu je 31. kolovoza istekao tehnički pregled.

'Po podatcima iz prometne dozvole autobus je registriran na 51 sjedećih mjesta, a očevidom je bilo utvrđeno da je prevozio 49 djece. Po policijskim obavijestima djevojčice koje su ispale iz autobusa nisu sjedile na sjedalima u autobusu', rekao je Bauer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene