Nesigurne igračke
Nesigurne igračke

Svaki proizvod koji izlazi na police trgovina trebao bi biti sigurnog porijekla i bez opasnosti po zdravlje čovjeka. Međutim, u trgovinama diljem svijeta moguće je pronaći proizvode koji su potencijalno izrazito opasni. Srećom, Europska unija razvila je mehanizam zbog kojeg se takvi proizvodi, brzo i efikasno, povlače iz prodaje.


 

Sigurnost proizvoda široke proizvodnje jedan je od prioriteta država članica Europske unije i EFTA/EEA država. U EU Rapid Alert Systemu za proizvode široke proizvodnje sudjeluje 31 država, koje će u slučaju otkrivanja opasnosti nekog proizvoda biti obaviještene te će proizvod biti povučen iz prodaje.

Samo u prvom tjednu svibnja ove godine prijavljena su 32 nesigurna proizvoda. Svakog tjedna na stranicama Europske komisije moguće je pronaći izvješće koje bilježi sve neadekvatne proizvode iz kategorije široke primjene.

Uz fotografiju povučenog proizvoda navedeno je o kojoj vrsti je proizvoda riječ, brend, broj modela, tip rizika te što se s proizvodom nakon prijavljivanja dogodilo. Također, poznato je u kojoj je državi proizvod proizveden te u kojoj je državi proizvod prijavljen.

U prvom tjednu svibnja i Hrvatska je prijavila jedan proizvod. Igračka ljigavac proizvedena u Kini prijavljena je zbog prevelike količine bora. Bor se dodaje u ljigavce kako bi igračka dobila na rastezljivosti, međutim s količinom bora često se pretjera, te ta tvar može uzrokovati probavne smetnje kod djece, ali i dugoročnije posljedice na zdravlje. Nadležne službe povukle su proizvod s tržišta, a osobama koje su proizvod već kupile savjetuje se da ga prestanu koristiti te da ga vrate uvozniku.

Slučaj s neispravnom i po zdravlje opasnom dječjom igračkom, ljigavcem, nije prvi takav slučaj. Postavlja se pitanje kako takvi proizvodi ulaze u prodaju te znači li to da sustav zapravo ne funkcionira?

U svakoj državi postoje nadležne službe koje prate proizvode koje ulaze na tržište, a EU Rapid Alert System pomaže državama istraživati proizvode na policama. U Hrvatskoj je za to nadležna Uprava za trgovinu i unutarnje tržište pri Ministarstvu gospodarstva. Također, temeljem Zakona o općoj sigurnosti proizvoda Vlada Republike Hrvatske donijela je Uredbu o sustavu razmjene obavijesti u pogledu proizvoda koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača (RAPEX) kojom se propisuje postupak i sadržaj brze razmjene službenih obavijesti o mjerama i radnjama glede proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača. Svaka država za sebe odlučuje koja će služba biti nadležna za komunikaciju s EU Rapid Alert Systemom i koja će podnositi prijave Europskoj komisiji o otkrivenim opasnostima.

Prikupljene informacije vrlo se brzo odašilju u sve države u kojima se sporan proizvod nalazi. EU Rapid Alert System zapravo je odgovoran da oni proizvodi koji nisu potpuno ispravni budu brzo uklonjeni iz prodavaonica te na taj način čuva živote svojih građana.

Među neispravnim i potencijalno opasnim proizvodima u prvom tjednu svibnja 2019. najviše je zabilježenih proizvoda iz kategorije igračaka. Osim toga, prijavljene su i EU Rapid Alert Systemu. Brojčano prednjače i motorna vozila, zatim su na listi mali kućanski uređaji, dječja odjeća i kozmetika.

Broj obavijesti o nesigurnim neprehrambenim proizvodima raste, ali to nije razlog za brigu, već pokazatelj toga da je svijest o sustavima koji mogu popraviti situaciju sve veća. Prijave su se počele bilježiti 2011. godine i od tada do danas je prijavljeno 18 403 proizvoda. Od početka ove godine do danas prijavljeno je 779 neispravnih proizvoda, a u Hrvatskoj osam. Najveći broj neispravnih proizvoda na tržište stiže iz Kine.

Sadržaj je napravljen u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, koja u kampanji 'Zajedno za sigurniju EU' želi povećati informiranost o načinima na koje se EU nosi s globalnim izazovima u kojima štiti svoje građane.

 

Vezani članci Kanader Šumski požari: Kako se Europa ujedinila u gašenju? Bez kavijara u restoranima? Bez kavijara u restoranima? Uništili smo više od 200 milijuna godina staru vrstu ribe